Domů » Sýrové bochánky neboli bubble bread plněný sýrem
sýrové bochánky

Sýrové bochánky neboli bubble bread plněný sýrem

Hodí se skvěle na oslavy, návštěvy a řadu jiných party. Sýrové bochánky můžou mimochodem skvěle zpestřit vaší grilovačku.

Někdo možná zná tyhle bochánky pod pojmem bubble bread. Nicméně, když si pojem bubble bread vygooglíte, jen zřídka kdy najdete zdravé plněné bochánky plněné pikantní fetou, s pěkným dekorem navrch. V tom, si myslím, je tahle bochánková květina unikátní a jiná.

Mouky

Pro přípravu tohoto receptu, který vznikl ve spolupráci s ETA, jsem použila světlou a celozrnnou špaldovou mouku v rovnovážném poměru. Díky tomu zůstane pečivo nadýchané, ale zároveň obsahuje minerály a zkrátka více biologických látek, než kdyby bylo tvořené jen z mouky světlé.

Fenykl do těsta – nezapomeňte

Někdo možná fenykl tak úplně nepoužíváte. Má pronikavou lékořicovou vůni, která ve větším množství nemusí být příjemná. Množství, které je v tomto receptu, pečivo příjemně ovoní způsobem, že ho na první dobrou nepoznáte. Přesto z bochánků udělá opravdovou delikatesu a výborně pasuje k bylinkám i koření, kterými budete bochánky zdobit. Doporučuji nebýt skeptičky a v receptu ho opravdu nevynechat 🙂

Plnění

Naplnila jsem bochánky výrazným sýrem feta. Mám ho moc ráda hlavně do salátů. Často ho někteří nahrazují balkánským sýrem, což sice není někdy úplně skvělé řešení, ale v tomto případě to nevadí. Můžete k plnění použít i jiný druh sýra. Ideálně s vyšším procentem tuku, aby se z něj po upečení nestala ošklivá “guma”. Napadá mě například čedar, tylžský sýr, niva…

Dekor

Jak vidíte sami, dekor může být velmi pestrý. Můžete se zaměřit na zdobení pouze semínky, jako je len, mák, slunečnice, dýňové semínko atp. Stejně tak se můžete pustit do zdobení bylinkami, které máte rádi. Pěkně vypadá i chutná petrželka, kopr, šalvěj, tymián, oregano. Zkusit můžete i jedlé květy. A v neposlední řadě můžete k posypání použít různé koření, jako je mletá paprika, kmín, pepř atd.

Zkrátka..máte své přátele, rodinu nebo kolegy čím překvapit. Tohle pohoštění nejen, že skvěle vypadá, ale skvělou chutí potěší i jako doplněk slavnostní tabule, grilovačky, jako příloha k salátu i polévce

Sýrové bochánky

Detaily receptu

Množství

20 kousků

Doba přípravy

1 hodina + kynutí

Cooking time

40 – 45 minut

Calories

Ingredience

  • 20 g droždí

  • 250 g vlažné vody

  • 1 rovná lžička cukru

  • 1 lžička fenyklových semínek

  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 200 g světlé mouky hladké

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 150 g sýru feta

  • Máslo na potření

  • Semínka, bylinky a koření na posypání

  • K podávání:
  • Olivový olej

  • Mix čerstvých bylinek

  • Česnek

Postup

  • Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte 15 – 20 minut stát, dokud nezačne voda pěkně pěnit.
  • Fenykl nasucho opečte na pánvi a pak přendejte do hmoždíře. Nechte zchladnout a roztlučte. V zadělávací míse smíchejte mouky, sůl, a fenykl. Mouku můžete použít jen světlou, bochánky tak budou jemnější. Přilijte rozkvašenou vodu, olej a zpracujte těsto. Nechte těsto robota zadělávat asi 10 minut. Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte 1,5 hodiny kynout.
  • Sýr nakrájejte na 20 kostiček. 150 g fety je cca 2/3 obvyklé velikosti bločku – mělo by z jít dobře nakrájet množství 5×4 kostičky.
  • Těsto překlopte na pracovní plochu a krátce propracujte. Rozdělte na 20 stejně velkých kousků. Z každého v dlaních utvořte placičku. Doprostřed vložte kousek sýru a okraje spojte. Odkládejte hotové bochánky stranou.
  • Pečicí plech vyložte pečicím papírem a doprostřed položte skleničku nebo mističku.
  • Rozpusťte asi 2 – 3 lžíce másla. Do másla můžete vmíchat prolisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky. Každý bochánek potřete máslem a posypejte semínky nebo ozdobte bylinkami. Bochánky skládejte vedle sebe kolem obvodu skleničky. Skleničku před pečením vyndejte.
  • Pečte při 175 °C 40 – 45 minut. K podávání promíchejte olivový olej s najemno nakrájenými bylinkami a česnekem