Bramboráky jsem přestala jíst pravděpodobně okolo 16 let..asi tak jako řadu dalšího jídla. Tehdy jsem se začala o jídlo zajímat víc a přicházela jsem na to, z čeho mi na břiše rostou pneumatiky. Nebyla za tím žádná zdravotní porucha. Důvodem bylo zkrátka jídlo a moje „záliba“ v nicnedělání.
Předtím, než jsem začala zkoumat výživové hodnoty a podstatu makroživin ve stravě, by mě nenapadlo, co může být na bramboráku špatého – zelenina opečená na pánvi… Není zelenina jako zelenina, není sacharid jako sacharid a stejně tak není tuk, jako tuk. Teď už to vím.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 1. 3. 2017
V receptu na zeleninové placičky jsem také použila brambory, ale zároveň i další druhy zeleniny. Například cuketa skvěle poměr sacharidů vyvažuje a bílkoviny jsou zde zastoupeny ve vejcích a ovesných vločkách. Na své průzkumné cestě za zdravou výživou jsem zjistila, že vypustit tuky není dobré východisko k redukci tělesného tuku. Proto pokud nebudou placičky plavat ve vrstvě tuku, je tento recept vyvážený, vhodný k lehkému obědu nebo k večeři.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: cca 9 ks
Suroviny:
- 120 g oloupaných brambor
- 50 g mrkve
- 130 g cukety
- 1 vejce
- 50 g drcených ovesných vloček
- 1 lžíce celozrnné mouky
- 1 stroužek česneku
- Snítka tymiánu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olej na smažení
- Zakysaná smetana nebo jogurt k podávání
- Bylinky na posypání
Postup:
- Brambory a mrkev nastrouhejte najemno, cuketu nastrouhejte nahrubo. Zeleninu smíchejte v míse s vejcem, vločkami, moukou, podrceným česnekem, lístky tymiánu, solí a pepřem. Směs nechte 10 minut uležet.
- Rozehřátou pánev potřete olejem. Lžící naneste kopečky směsi, rozprostřete a smažte dozlatova. Obraťte a nechte osmažit i z druhé strany.
- Na talíři přelijte zakysanou smetanou nebo jogurtem a posypte čerstvými bylinkami.