Domů » Žitné halušky s brokolicí a chřestem
žitné halušky

Žitné halušky s brokolicí a chřestem

Recept na žitné halušky je strašně snadný a rychlý. Hotovo máte za 5 minut. Podávat je můžete například takto – s brokolicí, chřestem a ricottou. Získáte tak zdravé, výživné a svěží jarní jídlo do 15 minut.

Recept na žitné halušky jsem tady už publikovala. Je to asi půl roku, a proto byly podávané v “zimním” provedení – s pečenou zeleninou.

Žitné halušky jsou u nás oblíbené jídlo – Honzík vždycky vymete talířek. To je v jeho případě co říct. Vybíravý je po tatínkovi. Je tak těžké něco občas vymyslet, co mu vařit. A někdy se stane, že mu extra vařím něco, v co doufám, že mu bude chutnat, a nakonec to skončí fiaskem.

Žitné halušky jsou naštěstí snadné a rychlé, takže mám pro něj zdravý oběd hotový během chvíle. Honzíkovi chutnají taky s květákem, krátce restovanou jarní cibulkou a pažitkou.

Co dodat

K žitným haluškám můžete přidat vlastně jakoukoliv zeleninu, kterou krátce spaříte nebo upravíte na pánvi – cuketu, papriky, rajčata (i ta sušená). Jako zdroj bílkovin poslouží jak sýr, tak nějaký pečená ryba nebo maso, tofu i vejce.

Miluji čerstvé bylinky – tady jsem použila svoje oblíbené trio – tymián, oregano a bazalku. Použít můžete ale i jiné druhy. Hodila by se i šalvěj. S pečeným krůtím masem by zase hezky vynikl třeba libeček. Můžete ale vyzkoušet i výrazný koriandr – ten se bude skvěle hodit třeba k rybě a citrusům. Varian je zkrátka mnoho.

A to nejlepší je, že vám stačí pouhých 15 minut času. Tak málo stačí a rychlý, jednoduchý, zdravý a výživný oběd nebo večeře jsou na stole. Prostě zdravý talíř, jak má být!

Žitné halušky s brokolicí a chřestem

Ingredience

  • Žitné halušky
  • 180 g žitné celozrnné hladké mouky

  • špetka soli

  • 1 vejce

  • 100 ml vody

  • Navíc:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 – 3 jarní cibulky

  • 1 stroužek česneku

  • 1/2 brokolice

  • pár stonků zeleného chřestu

  • bylinky – přidávám ráda bazalku, oregano a tymián

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • ricotta

  • oblíbená semínka

Postup

  • V míse promíchejte mouku se solí. Přidejte vejce a vodu a dobře promíchejte.
  • V širším hrnci přiveďte vodu k varu a osolte. Kdžy voda pěkně klokotá, dejte na hrnec síto na halušky a těsto do vody protlačte (mě to jde nejlíp silikonovou stěrkou). Vařte 3 minuty. Poté sceďte a nechte okapat, překlopte na talíř a rozprostřete.
  • Brokolici rozebranou na růžičky vařte v lehce osolené vodě asi 2 minty, Pokud chcete, můžete krátce spařit i chřest, já ho ale přidávám bez blanšírování. Zeleninu sceďte a ihned přendejte do ledové vody, aby si zachovala barvu i co nejvíc živin. Sceďte a nechte okapat.
  • Na pánvi rozehřejte olej. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno a vložte do pánve. Chvíli míchejte (dejte pozor, aby se nezačali připalovat.
  • Po chvilce přidejte brokolici, chřest nakrájený na slabé plát,ky, nadrobno pokrájené bylinky, sůl a pepř a asi minutu míchejte.
  • Naservírujte na talíř s kopečkem ricotty a posypejte semínky.