Tak, jako jsou těstoviny skvěle univerzální potravina, jsou univerzální i tyto žitné halušky. Nebo noky, dá se říct. Hotové jsou za 5 minut. S čím je budete servírovat už je na vás.
Těsto na noky připravuji z celozrnné hladké žitné mouky (od Probio). Skvělá je samozřejmě i do pečiva nebo koláčů.
Dochucení těsta
Halušky můžete dochutit bylinkami i kořením. Nebojte se popustit uzdu fantazii a přidejte jídlu na chuti i vůni. Do této kombinace halušek s pečenou zeleninou bych do těsta například přidala svůj oblíbený římský kmín anebo pískavici. Hodil by se ale i klasický kmín.
Halušky, které byste připravovali například s rajčatovou omáčkou, můžete dochutit oreganem, mletým rozmarýnem nebo pepřem. A tak dále 🙂
S čím servírovat?
S masem nebo bez, se sýrem nebo s tofu, se zeleninou i s ovocem…žitné halušky můžete podávat zkrátka s čímkoliv. S omáčkou, nebo jen tak z pánve s restovanou zeleninou, anebo s pečenou či grilovanou zeleninou – úplně jednoduše. Nikdy nemůžete udělat chybu, protože co nápad, to nová chutná obměna, která do vašeho jídelníčku přinese originální zpestření.
Žitné halušky s pečenou zeleninou
Detaily receptu
2 porce
15 minut
25 minut
Ingredience
- Žitné halušky
180 g žitné celozrnné mouky
Špetka soli
1 vejce
100 ml vody
- Navíc:
2 mrkve
2 hrsti růžičkové kapusty
1 větší kořenová petržel
1 střední červená řepa
Olivový olej
Sůl
Čerstvě mletý pepř
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvého tymiánu
Sýr Grana Padano nebo parmezán
Oblíbená semínka na posypání
Postup
- Dejte si vařit vodu na žitné noky. Žitnou mouku smíchejte se solí, vejcem a vodou. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte zeleninu.
- Mrkev nakrájejte na hranolky, petržel na plátky a spolu s růžičkovou kapustou vložte do mísy. Zakápněte asi lžící olivového oleje. Osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Řepu nakrájejte na měsíčky a také smíchejte s trochou oleje, solí a pepřem. Rozprostřete na plech (zeleninu připravujte odděleně, aby řepa neobarvila zbytek). Pečte při 190 °C (horkovzduch) doměkka. Bude to trvat asi 20 – 25 minut.
- Pokračujte v přípravě žitných noků. Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Vařte 3 – 4 minuty. Poté sceďte.
- Na pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje. Cibulku nakrájejte na slabé plátky, česnek a tymián nasekejte najemno. Na oleji nechte rozvonět. Poté přidejte halušky a chvíli míchejte.
- Halušky naservírujte na talíř s upečenou zeleninou. Posypejte nastrouhaným sýrem a semínky.