Domů » Žitné halušky s pečenou zeleninou
žitné noky se zeleninou

Žitné halušky s pečenou zeleninou

Tak, jako jsou těstoviny skvěle univerzální potravina, jsou univerzální i tyto žitné halušky. Nebo noky, dá se říct. Hotové jsou za 5 minut. S čím je budete servírovat už je na vás.

Těsto na noky připravuji z celozrnné hladké žitné mouky (od Probio). Skvělá je samozřejmě i do pečiva nebo koláčů.

žitné noky

Dochucení těsta

Halušky můžete dochutit bylinkami i kořením. Nebojte se popustit uzdu fantazii a přidejte jídlu na chuti i vůni. Do této kombinace halušek s pečenou zeleninou bych do těsta například přidala svůj oblíbený římský kmín anebo pískavici. Hodil by se ale i klasický kmín.

Halušky, které byste připravovali například s rajčatovou omáčkou, můžete dochutit oreganem, mletým rozmarýnem nebo pepřem. A tak dále 🙂

S čím servírovat?

S masem nebo bez, se sýrem nebo s tofu, se zeleninou i s ovocem…žitné halušky můžete podávat zkrátka s čímkoliv. S omáčkou, nebo jen tak z pánve s restovanou zeleninou, anebo s pečenou či grilovanou zeleninou – úplně jednoduše. Nikdy nemůžete udělat chybu, protože co nápad, to nová chutná obměna, která do vašeho jídelníčku přinese originální zpestření.

Žitné halušky s pečenou zeleninou

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba tepelné úpravy

25 minut

Ingredience

  • Žitné halušky
  • 180 g žitné celozrnné mouky

  • Špetka soli

  • 1 vejce

  • 100 ml vody

  • Navíc:
  • 2 mrkve

  • 2 hrsti růžičkové kapusty

  • 1 větší kořenová petržel

  • 1 střední červená řepa

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • 2 jarní cibulky

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička čerstvého tymiánu

  • Sýr Grana Padano nebo parmezán

  • Oblíbená semínka na posypání

Postup

  • Dejte si vařit vodu na žitné noky. Žitnou mouku smíchejte se solí, vejcem a vodou. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte zeleninu.
  • Mrkev nakrájejte na hranolky, petržel na plátky a spolu s růžičkovou kapustou vložte do mísy. Zakápněte asi lžící olivového oleje. Osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Řepu nakrájejte na měsíčky a také smíchejte s trochou oleje, solí a pepřem. Rozprostřete na plech (zeleninu připravujte odděleně, aby řepa neobarvila zbytek). Pečte při 190 °C (horkovzduch) doměkka. Bude to trvat asi 20 – 25 minut.  
  • Pokračujte v přípravě žitných noků. Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Vařte 3 – 4 minuty. Poté sceďte.
  • Na pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje. Cibulku nakrájejte na slabé plátky, česnek a tymián nasekejte najemno. Na oleji nechte rozvonět. Poté přidejte halušky a chvíli míchejte.
  • Halušky naservírujte na talíř s upečenou zeleninou. Posypejte nastrouhaným sýrem a semínky.
žitné noky se zeleninou