Přestože bydlím na vesnici, na níž hned navazuje krásný les s rybníkem i potoky, nikde jsem nevypátrala medvědí česnek. Zkrátka tu roste všelicos, ale na milované česnekové lupení, kterému se daří i v pražských lesoparcích, tu nenarazíte. Tím pádem jsem si ho nemohla nechat ujít v prvním nákupu ze Scuku, kde se sdružují farmáři a maloproducentni kvalitních potravin, se kterými se často setkáváte třeba na farmářských trzích nebo foodfestivalech.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 24. 4. 2020
O nákupu na Scuku už jsem přemýšlela před nedávnem. Nakonec mě stačila předeběhnout ségra, což umocnilo můj zájem o sortiment virtuální tržnice. Samozřejmě se dostupnost produktů odvíjí od sezónnosti, ale díky tomu si může být zákazník jistý, že kvalita jde ruku v ruce s čerstvostí a poctivostí. A než jsem první nákup uskutečnila, překvapila mě úžasná nabídka ke spolupráci se Scukem, tudíž jsem si mohla nákup hned ozkoušet. V rámci určitého barteru jsem si tak mohla dopřát výrobky českých farmářů. A přiznám se, že po prvním nákupu jsme se s Honzou rozhodli, že budeme nákupy provádět dál i mimo barterovou spolupráci, jelikož za férovou cenu dostanete nejen dobré jídlo, ale i zážitek.
Fakt zážitek 🙂 Představte si… O tom, že je můj Honzík mlsný, jsem psala už kdysi 😀 Na tom se nic nezměnilo. To, že nemá rád kozí sýry pro jejich výjimečné aroma, chápu… Není jediný, zrovna kozí produkty jsou dost specifické. K jakému překvapení obou došlo, když jsme si pochutnávali na čerstvém sýru s mým nejoblíbenějším žitným kváskovým chlebem z Koláčkovy pekárny a já otočila obal sýru, kde čtu, že jde o kozí sýr z Farmy Borotín 🙂 Příjemně jemná chuť a svěžest v sobě nenesla „pach“ koz, takže jsme oba dost zírali. Proto jsme do testování přizvali mamku 🙂 Ta kozí produkty přímo nesnáší. 🙂 Přesto se pochlapila a kousek ochutnala. Ano, i u ní prošel! Nakonec ještě s čistým svědomím dokládám, že to tentokrát fakt nebyla past a prostě jsem z ledničky namátkou vytáhla sýr, který byl zrovna kozí, jinak jsme totiž nakoupili i nějaké kravské čerstvé sýry.
Proč jsem si oblíbila Scuk
A o zážitku bych ráda mluvila v souvislosti s produkty ještě trochu víc. Další věc, která mě na Scuku mile překvapila, je, že v této zemi existuje spousta drobných prodejců, kteří se rozhodli jít správným směrem a zároveň existuje spousta těch, kteří jejich snahu ocení a podporuje je v jejich rozvoji právě nákupem těchto potravin. Je skvělé odnášet si s dobrým pocitem košík plný dobrot, které vám prospívají jak zdravotně, tak vám připraví chuťový zážitek. Jde o drobné podnikatele, kteří si nemohou dovolit chybovat, jelikož by je přešlap stál jejich živobytí. Záleží jim na výsledku své práce, jako vám záleží na tom, abyste dobře jedli. Výhodná směna pro obě strany, řekla bych 🙂
Už na první pohled při nakupování víte, čí produkt kupujete. Na Scuku najdete nejen celkově široký sortiment potravin a věcí pro domácnost, včetně kosmetiky, ale i rozmanitý výběr těchto dodavatelů. Jak uvidíte v tomto receptu, a pravděpodobně i v dalších, je prakticky celé jídlo připravené z potravin, které jsem nakoupila právě zde. Výhodou je oproti nákupu na farmářském trhu to, že si nakoupíte z pohodlí domova a pak už si jen celý nákup vyzvednete, takže se dlouho nevláčíte s těžkým košíkem nebo taškou a neproplétáte se mezi lidmi. Jasně, beze sporu je atmosféra farmářských trhů krásná, a proto je navštěvuju i já 🙂 Vzhledem k tomu, že moje výdejní skupina vydává od středy a trhy jsou na náměstí v sobotu, jde o ideální rozložení v čase, kdy můžu čerstvé potraviny na víkendový oběd dokoupit na trzích. A od koho? Od prodejců, kteří mohou být právě na Scuku 🙂
Jak Scuk funguje
A jak tedy funguje princip Scuku… Jak jsem naznačila, jde o virtuální tržnici, kde si můžete do košíku nastřádat, na co máte chuť nebo co potřebujete do domácnosti. Než začnete nakupovat, přihlásíte se do prodejní skupiny ve vašem okolí. Tak pro vás bude nákup co nejvíce dostupný a vy si ho vyzvednete v určitém čase, který má skupina stanovený. Já se například zapojila do skupiny v Říčanech, kde je výdejním místem Zdravá výživa na náměstí. Že do skupiny spadá spousta lidí jsem se přesvědčila při zařazování do fronty před obchodem 🙂 Nákup se vždy spustí na několik dní, během kterých máte možnost nákup uskutečnit. A pak přijde ta chvíle, kdy si vyzvednete svůj nákup v onom uvedeném časa míříte domů, abyste si ho užili.
Detaily receptu
pesto: cca 200 ml<br>noky: 2 porce
celkem 30 minut
Ingredience
- Pesto z medvědího česneku:
20 g piniových semínek
30 g parmezánu
120 g olivového oleje
100 g medvědího česneku
sůl
- Gnocchi:
400 g chlazených gnocchi
2 rovné lžíce pesta z medvědího česneku
olivový olej
hrst piniových semínek
100 g sýru halloumi
Postup
- Pesto:
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi dozlatova a nechte zchladnout.
- Nastrouhejte sýr najemno a nechte jen rychle prohnat v mixéru, aby měl jemnější strukturu. Nemixujte příliš, aby nebyl sýr jemný až moc. Rozmixujte na podobnou hrubost i semínka.
- Olej rozdělte napůl.
- Medvědí česnek pokrájejte na menší kusy a rozdělte si na dvě části. Část medvědího česneku dejte do mixéru a přilijte část z odebrané poloviny oleje. Přidejte špetku soli a rozsekejte. Dejte stranou do misky a zopakujte se zbytkem česneku. (můžete to udělat z celého množství, ale mám menší mixér, a proto jsem množství popůlila – aby se lépe listy prosekaly a nevznikla kaše)
- Nasekaný medvědí česnek promíchejte se sýrem i piniovými semínky. Přilijte zbytek oleje a promíchejte.
- Naplňte uzavíratelnou skleničku a skladujte v lednici.
- Gnocchi:
- Gnocchi uvařte v osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Přendejte do mísy. Přidejte pesto a zakápněte troškou olivového oleje.
- Halloumi nakrájejte na kostičky nebo plátky a opečte na pánvi nebo na grilu.
- Na talíř naservírujte noky, ozdobte sýrem a posypejte nasucho opečenými piniovými semínky.