Domů » Marocká harira
harira

Marocká harira

Přiznám se k jedné slabině… Spousta lidí rádo cestuje. I já a ráda bych cestovala víc. Strašně moc bych se chtěla podívat na pár míst. Sbalit se a jet. Bez cestovky a beze strachu. Jenže jsem upřímně celkem posera a ta obava, co se bude dít potom, když vystoupím z letadla, mě bohužel svazuje a neudělám to. A víte, co je největší paradox? Mám vystudovaný cestovní ruch.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
21. 3. 2019

Vím, je to jen o tom to jednou zkusit a až se osmělím, budu bez zábran zkoušet další a další výzvy, resp. destinace. Bohužel jsem si k tomu zatím nedošla a tak cestuji komplet přes cestovku a ze všech krás světa vidím jen minimum, co jde…

Jsou 3 destinace, které bych chtěla moc moc vidět! Ráda bych si vychutnala meditaci na Bali, chtěla bych vidět pozůstatky arabské kultury v Alhambře a ze všeho nejvíc bych si chtěla přičichnout Marakeši v Maroku. Je sice spousta míst, které bych chtěla vidět a ochutnat, ale tyhle tři a konkrétně Maroko, jsou těmi, po kterých prahnu nejvíc.

Marocká barevnost a tajemnost je něco, co zatím obdivuju jen virtuálně. Co si ale můžu vychutnat, je marocká kuchyně. Rozmanitá a překvapivá. Je originální, ale není nemožné uvařit si některá jídla doma. Třeba polévku hariru.

Když jsem se do hariry pouštěla, napadlo mě, že je to ten typ polévky, který je pro určitou zemi typický, ale každý region a každá rodina ji vaří trochu jinak. A přitom je to pořád TA POLÉVKA. V Česku máme bramboračku, v Itálii je to minestrone a Maroko má hariru. Někde jsem našla, že se do polévky dává skopové maso. Jinde byly navíc fazole. Někde rýže… Recepty se od sebe trochu liší, ale ve výsledku jde o hustou polévku se zeleninou a luštěninami, která příjemně hřeje a zasytí. Jestli jsem jí připravila tak dobře, jako Maročané, si bohužel nedovolím tvrdit, ale jestli jednou poletím do Maroka, zjistím to! 🙂

Detaily receput

Množství

3 – 4 porce

Doba přípravy

30 minut

Bez

LEPKU

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 1 cibule

  • 1 mrkev

  • 2 řapíky celeru

  • 2 lžíce oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžičky rajského protlaku

  • 1 plnější lžička mleté papriky

  • 400 g loupaných krájených rajčat

  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1/2 lžičky mleté skořice

  • 1 bobkový list

  • 50 g červené čočky

  • 170 g vařené cizrny

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • citron

  • petrželka

Postup

  • Cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev nakrájejte na slabá kolečka. Celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
  • V hrnci rozehřejte olej a cibuli opékejte dozlatova. Přidejte mrkev a celer a opékejte další 2 – 3 minuty.
  • Do hrnce přidejte prolisovaný stroužek česneku (můžete ho případně najemno podrtit), rajský protlak, mletou papriku a krátce (tak půl minuty) míchejte. Zalijte rajčaty, vývarem, osolte, přidejte římský kmín, koriandr, bobkobý list, skořici a červenou čočku.
  • Vařte, dokud není čočka měkká. Nakonec přidejte uvařenou cizrnu, přiveďte k varu a stáhněte z plotny.
  • Ochuťte trochou citronové šťávy a na talíři posypejte nakrájenou petrželkou.