Domů » Zapečené palačinky s kadeřávkem a ricottou
palačinky naslano

Zapečené palačinky s kadeřávkem a ricottou

Dlouho jsem okolo kadeřávku jen tak obcházela a říkala si, že ho zkusím až..až někdy… Nezdál se mi moc atraktivní, ale uznávám, je v něm víc, než se na první pohled zdá. Dá se využít ke spoustě úprav, z nichž jedna je právě náplň do slaných palačinek. Můžete ho ale využít i do quiche, salátu (tam ho mám nejradši), nebo do polévky, k zapečení anebo upečení jen tak dokřupava. Tím se ale podle mě trochu znehodnotí jeho benefity, ale lepší, než se cpát chipsy.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
20. 9. 2019

Z kadeřávku jsem zkoušela připravit různá jídla, z čehož je pro mě nejlepší varianta v salátu a právě jako náplň do palačinek anebo případně v quiche. Co jsem zjistila v případě polévky, že druhý den po ohřátí už to není žádná velká hitparáda. To je bohužel jeho nevýhoda. Z kadeřávku pak cítím něco jak kdyby „zahnilou“ trávu, takže jsem větší kusy z polévky vytahala 🙂

Kdo by nemohl kadeřávek sehnat, bude možné ho v receptu nahradit jednoznačně špenátem. Palačinky jsem připravovala co nejtenčí, protože se potkají ve dvou vrstvách a já nemám ráda hodně těstové věci 🙂 Navíc se první vrstva pěkně dokřupava vypekla. Mouku mám raději pohankovou, jednak tvoří lepší texturu těsta a její chuť je lehce do oříškova.

Detaily receptu

Množství

4 palačinky

Doba přípravy

40 minut

Ingredience

  • Palačinky:
  • 1 vejce

  • 120 ml mléka

  • 50 g hladké mouky – špaldové nebo pohankové (pohanková více natahuje tekutinu, proto možná ještě přilijte malinko mléka)

  • špetka soli

  • olej na smažení palačinek

  • Náplň:
  • 60 g kadeřávku (asi 3 ks) – bez tvrdého košťálu

  • 200 g ricotty

  • 70 g uzeného lososa

  • pár snítek tymiánu nebo ½ lžičky sušeného tymiánu

  • 1 stroužek česneku

  • špetka soli

  • K tomu navíc:
  • vejce na potření

  • parmezán na posypání

Postup

  • Suroviny na těsto vymíchejte dohladka. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte tenké palačinky.
  • Kadeřávek nasekejte najemno. Promíchejte s ricottou a na kousky pokrájeným lososem. Přidejte najemno pokrájený libeček, prolisovaný česnek a dochuťte solí a tymiánem.
  • Palačinky stáčejte jako jarní závitky: náplň naneste k jedné straně a udělejte „váleček“. Přehněte palačinku ze stran dovnitř a srolujte.
  • Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte dozlatova.
  • Na talíři posypejte parmezánem.