Čekanku samu o sobě nemám zrovna na senamu top nejoblíběnějších potravin, a to kvůli lehké nahořklosti. Té se ale dá využít i ve prospěch, a to když ji zkombinujete s těmi správnými surovinami. V salátu s mrkví, polníčkem, hruškami a oříšky chutnala dobře. Ale salát je trochu nuda a pokud chcete pohostit návštěvu něčím netradičním, může to být sice originální salát, ale když si trochu pohrajete, můžete ten salát roložit do atraktivního předkrmu a odpadne vám přemýšlení nad „originálním“ způsobem servírování salátu.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 19. 10. 2016
Na dokončení pokrmu jsem použila citronový olej. Někdo ho zná, někdo ne. Já na něj natrefila na jaře na veletrhu Biostyl (spojený s Evolution, bývá na Holešovickém výstavišti). Pán, který je tam tehdy prodával spolu s dalšími, doporučoval olej hlavně na ryby. Ano, měl pravdu, na ryby to je to pravé! Nicméně nejsou to jen ryby, které si citronový balzám zaslouží. Jak vidíte, zde jsem ho použila k lehce nasládlé variaci se sýrem. Svěží zeleninová jídla a saláty dostanou hned jiný chuťový rozměr. Napadlo mě (zatím jsem to nezkoušela), že místo do salátu, by se jím dala pokapat opečená bagetka k salátu… Hodí se navíc také do lučinové pomazánky s bylinkami.
Doba přípravy: 10 minut
Suroviny:
- Čekanka
- Polníček
- Mrkev
- Hruška
- Niva (nebo gorgonzola)
- Arašídy