Zelňačku buď milujete, nebo nesnášíte. Zelňačka s uzeným tempehem bude navíc velká láska pro ty, co se namísto do klobásy raději zakousnou do zdravějších alternativ potravin – třeba do tempehu.
I ten, kdo není zrovna polévkový typ, se v zimě rád zahřeje talířem nebo miskou horkého vývaru i vydatnější polévky. Aby ne! Horká polévka dokáže pěkně rozproudit krev žilách i zasytit. Proto jí někdo dokonce rád vymění za hlavní chod.
Zdravá zelňačka ještě zdravěji
Zelňačka s uzeným tempehem obsahuje nejen zdravé kysané zelí, které obsahuje spoustu vitaminu C a podporuje střevní mikroflóru. Je také bohatá na bílkoviny. Tempeh je díky fermentaci snadno stravitelný a obsahuje hodně vlákniny. Jako v každé jiné zelňačce, ani tady nesmí chybět brambory, a proto se dá o téhle polévce opravdu tvrdit, že ji lze podávat přímo jako hlavní chod.
Vzpomínky z dětství
Moje mamka nám vařila zelňačku poměrně často, řekla bych. Měli jsme jí totiž rádi. Nechápu teda, proč ji teď vařím jednou za uherský rok…?! Snad možná proto, že už dlouho nejím klobásy, uzeného masa se u nás taky moc nesní a nakrájete do zelňačky uzený tempeh, který jí dodává tu skvělou chuť, kterou jsem mívala ráda, mě napadlo až teď.
Vím, že fermentované potraviny v jídelníčku prospívají, ale…
A přestože mi zelí nijak nevadí, naopak, mám ho ráda, bohužel z něj taky často nevařím. A přitom jsem si strašně zamilovala recept na pohanku s kysaným zelím a řepou. Mohla bych tohle jídlo jíst každý týden. Ale stěží to zvládnu ob měsíc. Obdivuju nejen ty, co zvládají zařadit do svého jídelníčku fermentované potraviny několikrát do týdne, ale především ty, co si to zvládnou ještě sami připravit. Na kvašení prý nic moc těžkého není. Já si ale myslím opak.
Že ale sama nezvládnu fermentování určitě neznamená, že bych se měla o tyto potraviny ochudit, a proto si dávám takové skryté předsevzetí, že budu jíst kvašené potraviny častěji 🙂 Klidně v podobě zelňačky!
Zelňačka s uzeným tofu
Detaily receptu
3 – 4 porce
15 minut
20 minut
VEGANY
Ingredience
2 lžíce oleje
1 cibule
1 plná lžíce celozrnné hladké mouky
2 lžičky mleté papriky
1/3 lžičky drceného kmínu
1 litr vody nebo zeleninového vývaru
2 středně velké brambory – asi 250 g před oloupáním
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
160 g kysaného zelí
100 g uzeného tempehu
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup
- Olej rozehřejte v hrnci. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova. Zaprašte moukou a asi minutu míchejte na mírném plameni.
- Přidejte papriku a kmín, krátce promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou.
- Přidejte brambory nakrájené na menší kusy, bobkový list a nové koření. Kysané zelí můžete/nemusíte propláchnout a překrájet na menší kusy. Udělejte to tak, jak vám to bude víc vyhovovat. Přidejte do polévky, osolte, přidejte trochu pepře a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Nakonec přidejte na drobné kostky nakrájený tempeh, minutu vařte a můžete servírovat.