Plněné bramborové knedlíky jsou jedním z mála jídel české kuchyně, které si s chutí dám i já. Nebývá to sice často, ale plněné bramborové knedlíky mají u mě jednou za čas dveře dokořán. A to nejen ty s uzeným masem.
Stejně jako řadu dalších receptů, i tento jsem chtěla dlouhou dobu vyzkoušet a nenašla jsem pro jeho realizaci prostor. Ten dorazil až s možností připravit ho pro Billa, jelikož jedním z témat ke zpracování pro listopad byla Česká farma – tedy sezónní produkty včetně brambor.
Brambory – varné typy
Když jsem vyrazila pro brambory do Billy, moc mě těšilo, jak přehledně mají brambory označené – barevně odlišené sáčky s čitelně vyznačeným varným typem. Není jedno, které brambory použijete pro přípravu bramborových knedlíků. Sice se vám podaří uvařit knedlíky i z varného typu B, ale C je v tomto případě nejlepší.
Varný typ A označuje brambory, které jsou po uvaření pevné. Tedy jsou vhodné na přípravu bramborových salátů anebo k podávání jako příloha.
Varný typ B je na půli cesty k bramborám typu C..tedy jsou o něco méně pevnější. Využijete je také jako přílohu, k pečení, gratinování atd.
Brambory typu C jsou moučnaté, hodí se proto do knedlíků i na přípravu bramborové kaše.
Náplň z řepy
Kdysi jsem zjistila, že červená řepa ve spojení s kysaným zelím a křenem chutná báječně. Toto nové chuťové poznání mě přivedlo na myšlenku, že by to celé skvěle fungovalo určitě i v případě bramborových knedlíků.
Potvrdila jsem si, že je to skutečně tak. Nasládlá, pečená řepa a uzené tofu nepřipomínají ani trochu uzené maso, přesto uzené tofu dodává jídlu tu “známou” lehce kouřovou chuť a řepa zase šťavnatost.
K podávání jsem připravila kysané zelí doslazené jablkem, nikoliv cukrem. Za mě skvělá volba – doporučuji vyzkoušet. A možná, že už tak zelí dokonce připravujete 🙂
A v neposlední řadě nesmím zapomenou na smaženou cibulku a zmiňovaný křen. Opravdu stojí za to si ho ke knedlíkům přistrouhat, jelikož knedlíky pozvedne na ještě vyšší level.
Jestliže se vám nechce knedlíky plnit, můžete si připravit bramborové strapačky/halušky a pečenou řepu s tofu restovaným na cibulce. Je to jednodušší varianta, která ale chutná také skvěle. S křenem nejlíp 🙂
Mouka na knedlíky
Při přípravě bramborových knedlíků mamka vždycky používala hrubou mouku. Zkusila jsem zariskovat a vzala si k ruce mouku polohrubou. Knedlíky byly příjemně vláčné, byly jemnější než při použití hrubé mouky. Proto se nebojte, pokud máte hrubou mouku zažitou jako tu jedinou správnou, že s polohrubou šlápnete vedle.
Mimochodem pro přípravu bramborových gnocchi se používá mouka hladká, takže, jak sami vidíte, všechno je možné 🙂
Hodnocení
Neodpustím si krátkou storku z naší domácnosti. Jsou recepty, u kterých jsem si jistá, že Honzovi nebudou vonět, a proto mu je ani nenabízím. Typově jsou to věci s cizrnou, pohankou, tofu… A proto jsem se zmínila jen letmo slovem, že jsem vařila bramborové knedlíky, ALE že jsou plněné řepou a tofu.
K velkému údivu si nandal obvyklou porci, kterou snědl a ani se neofrňoval. Prej dobrý. To znamená – luxusní! 😀
Plněné bramborové knedlíky s řepou a tofu
Detaily receptu
3 porce/9 knedlíků
50 minut
10 – 12 minut
Ingredience
- Náplň:
1 střední bulva červené řepy (Česká farma)
Olivový olej
Sůl
60 g uzeného tofu
- Dušené zelí:
300 g kysaného zelí
1 středně velké jablko
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
Drcený kmín
Sůl
- Těsto na bramborové knedlíky:
500 g brambor Česká farma uvařených slupce – varný typ C
2 lžíce bramborového škrobu
175 g polohrubé mouky + na podsypání
Sůl
1 vejce
- K podávání:
Cibule
Olej
Čerstvý křen
Postup
- Začněte přípravou náplně. Oloupanou červenou řepu nakrájejte na centimetrové kostičky. V míse lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C 30 minut. Poté nechte zchladnout.
- Tofu nakrájejte na malé kostičky a promíchejte s červenou řepou.
- Zelí vymačkejte a překrájejte, aby nebylo tak dlouhé. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte najemno. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci na lžíci oleje osmahněte dozlatova. Přidejte zelí, jablko, špetku drceného kmínu a soli a podlijte 1 – 1,5 dl vody. Pod poklicí duste 15 minut.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na knedlíky.
- Oloupané brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte. Zasypte škrobem, moukou, osolte větší špetkou soli a přidejte vejce. Zpracujte těsto, ideálně co nejrychleji. Těsto rozdělte na 9 kousků a z každého vyválejte míček. Lehce pomoučenými dlaněmi vytvarujte z každého kousku těsta placičku. Skrčte prsty – z dlaně utvořte jakousi mističku a doprostřed těsta vložte část náplně. Okraje přitiskněte k sobě a vyválejte pěkný kulatý knedlík.
- Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 10 – 12 minut. Během vaření knedlíky otočte vzhůru nohama. Uvařené knedlíky vyndejte z hrnce.
- Než se knedlíky uvaří, stačíte si na oleji osmahnout cibulku a nastrouhat křen. S těmito doplňky totiž chutnají knedlíky nejlépe.