Domů » Jablečný perník bez vážení a bez lepku
jablečný perník bez vážení a bez lepku

Jablečný perník bez vážení a bez lepku

Podzim a jablka jdou k sobě jako voda a břeh. Jablka a perníkové koření k sobě pasují, jako hrneček s podšálkem. A takový dobrý čaj se bude k receptu na jablečný perník bez vážení určitě hodit. A možná použijete i onen hrnek k pečení perníku. Co naopak nebudete potřebovat, je váha.

Protože tuším, že je mezi námi dost těch, co raději opatrně odměřují a odvažují ingredience na přesné jednotky, než aby sypali mouku do hrnku a med měřili na lžíce, odměřené množství pomocí hrnků a lžic jsem převážila a informaci uvádím v seznamu ingrediencí.

Perník s ovocem i zeleninou

Jablka, jak to může na první pohled klamat, nejsou jen na povrchu perníku. Přidala jsem nastrouhaná jablka i do těsta, díky čemuž je příjemně vláčné. A nejen jablka jsou v perníkovém těstě fajn přísada. Kdo mě sleduje déle, jistě mu neunikl recept například na cuketový perník, kde jsem zase pro zvláčnění použila cuketu. Pro forbes jsem pak připravovala úžasné dýňové řezy. Ty se mimochodem podle mě megapovedly!!

Měla jsem v hlavě už nějakou dobu tento recept.. Jen nebyl čas a příležitost ho ztvárnit, protože většinu “volného času” trávím přípravou receptů pro klienty. A právě pro Svět plodůs se tato příležitost naskytla. na e-shopu najdete krom lískových ořechů, které jsem použila já, i řadu dalších, které můžete nasypat jak na perník, tak je přidat nasekané do těsta. Určitě to můžou být například vlašské nebo pekanové ořechy. A namísto medu můžete přidat javorový sirup – ten se k pekanovým ořechům hodí výborně.

Přirozeně bez lepku

Na pečení perníku jsem si tentokrát vybrala pohankovou mouku pro její příjemně oříškovou chuť. Pohanka je přirozeně bez lepku, a proto si můžou tento moučník dopřát i celiaci anebo ti, co se lepku z nějakého důvodu vyhýbají.

Jablečný perník bez vážení a bez lepku

Detaily receptu

Množství

forma o průměru 25 – 28 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

35 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 lžíce medu (80 g)

  • 2 lžíce másla (60 g)

  • ½ hrnku lískových ořechů na posypání

  • 4 jablka na ozdobení

  • 2 větší vejce

  • ½ hrnku xylitolu nebo panely (můžete namíchat – celkem cca 90 g)

  • 2 – 3 jablka – podle velikosti (180 – 200 g bez slupky a jádřinců)

  • 1,5 hrnku pohankové mouky (270 g)

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • 1,5 lžičky perníkového koření

  • Špetka soli

  • Med na přelití

  • Máslo a pohanková nebo celozrnná špaldová krupice na vymazání a vysypání formy

Postup

  • Formu vytřete máslem a vysypejte krupicí nebo hrubou moukou.
  • Med a máslo společně rozpusťte při nízké teplotě. Můžete vložit do předehřívající trouby. Tu zapněte na 180 °C.
  • Lískové ořechy vsypte do pánve a opékejte nasucho, dokud z nich nebude odskakovat slupka. Nechte chvíli chladnout a poté přesypejte oříšky do utěrky a mněte jí, aby se z ořechů sloupla slupka. Ořechy nasekejte nebo podrťte na větší kusy.
  • Jablka, kterými budete perník zdobit, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky.
  • Vejce prošlehejte s xylitolem nebo panelou. Není třeba používat elektrický šlehač, postačí ruční metla.
  • Jablka (2 – 3 ks – podle velikosti) nastrouhejte najemno a přimíchejte k vaječné směsi. Přilijte med s máslem a znovu prošlehejte.
  • Ve vedlejší míse smíchejte sypké suroviny – mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Zapracujte do tekuté směsi a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte vařečkou.
  • Perník ozdobte měsíčky jablek a posypejte ořechy. Pečte při 180 °C 35 minut. Nechte zchladnout.¨
  • Před podáváním lehce přelijte medem.