Barevná poke bowl v čele s lahodným a jemným lososem je plná chutí i barev, potěší na oko i na chuti. Připravíte si ji jednoduše, stejně jako domácí teriyaki omáčku. Ta dochutí nejen tuto poke, ale i další skvělé pokrmy s asijským dotekem.
Často si chceme práci, resp. vaření usnadnit tak, že kupujeme věci, které si doma jednoduše připravíme sami. Ve většině případů si i na takových věcech pochutnáme. Minimálně z toho důvodu, že jsme si prostě my sami na tom dali záležet.
Domácí teriyaki omáčka
Dokud jsem ji sama nezkusila, nevěděla jsem, že teriyaki omáčka je na přípravu tak jednoduchá. K přípravě stačí pár ingrediencí, které doma běžně máte. Jasně, možná doma nemáte kokosový cukr. Ten můžete nahradit cukrem třtinovým. A pokud tamari taky není u vás ve spíži jako doma, sójovka jistě bude. Doporučuji ale tu se sníženým obsahem soli.
Nicméně, pokud chcete do kokosového cukru nebo tamari investovat, určitě si najdete i další způsoby, jak je využít. Kokosový cukr normálně využijete na pečení a omáčku tamari použijete tam, kde byste použili sójovku.
Další ingredience, kterou možná běžně nepoužíváte, je omáčka sriracha. Je to pálivá omáčka z chilli, kterou můžete nahradit chilli mletým anebo omáčkou tabasco – ale v menším množství 🙂 Řiďte se pocitem a svými chutěmi.
Boby edamame zkuste vyměnit třeba za blanšírované zelené fazolové lusky. Jasmínovou rýži nedoporučuji měnit za žádnou jinou. Je krásně voňavá a jídlu dodá ten pravý šmrnc.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.
Poke bowl s grilovaným lososem v domácí teriyaki omáčce
Ingredience na 2 porce
- Teryiaki omáčka:
200 ml vody
70 ml tamari omáčky nebo sójové omáčky se sníženým obsahem soli
20 g kokosového nebo třtinového cukru
10 g medu
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
½ lžičky mletého zázvoru
2 lžičky (8 – 10 g) kukuřičného škrobu
70 ml vody
- Mangová salsa:
1 mango
Limetová šťáva
½ menší červené cibule
Hrst koriandru (případně petrželky)
Sůl
- Tahini dresink:
2 lžíce tahini pasty
1 lžíce omáčky tamari nebo sójové omáčky
2,5 – 3 lžíce limetkové šťávy
2 lžičky srirachy
½ lžičky mletého koriandru
1 – 2 lžíce vody
- Na poke bowl:
150 g jasmínové rýže Billa
2 porce lososa po 150 – 200 g
Limetová šťáva
Rostlinný olej
Okurka
Edamame boby
Avokádo
Sezamová semínka
Postup
- Do pánve vlijte vodu a tamari omáčku. Přidejte cukr, med, najemno nakrájený česnek, citronovou šťávu a mletý zázvor. Zahřívejte, dokud nezačne směs mírně probublávat. V mističce prošlehejte kukuřičný škrob se 70 ml vody a vlijte do pánve. Za občasného míchání pozvolna vařte asi 3 minuty. Odstavte. Na špízy budete potřebovat jen pár lžic omáčky, zbytek teryiaki schovejte do uzavíratelné skleničky do lednice. Můžete ji využít na další pokrmy.
- Mango nakrájejte na kostky velké asi 1 – 1,5 cm a v míse zakápněte limetkovou šťávou. Cibuli a koriandr nakrájejte najemno a přidejte k mangu. Osolte a promíchejte. Prozatím uložte do lednice.
- Promíchejte ingredience na tahini dresink a prozatím dejte stranou.
- Jasmínovou rýži uvařte podle návodu na obalu. Lososa nakrájejte na kostky velikosti sousta. Lehce zakápněte limetkovou šťávou, prsty promíchejte a nechte chvíli v lednici odpočívat, dokud si nepřipravíte další ingredience. Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo na kostičky. Edamame zbanšírujte a přendejte do studené vody zchladit. Sceďte a nechte okapat.
- Kousky lososa napíchněte na napichovátka nebo špejle. Pokud budete grilovat nad ohněm nebo briketami či uhlím, je dobré napichovátka předem namočit do vody (pokud nemáte kovová). Lososa je lepší grilovat takto v podobě špízů, protože se s ním lépe manipuluje a při otáčení se nebude rozpadat. Grilovat můžete případně větší kousky ryby jednotlivě.
- Gril potřete olejem a rybí špízy zrudka ogrilujte ze všech stran dozlatova. Potřete teryiaki omáčkou a jen krátce opečte. Přendejte z grilu na talíř.
- Do misek rozdělte rýži, okurku, edamame, pár plátků avokáda, mangovou salsu a lososové špízy. Posypejte sezamem. Tahini dresink rozdělte do mističek a podávejte k poke bowl.