Domů » Grilované kuře na thajský způsob
grilované kuře na thajský způsob

Grilované kuře na thajský způsob

Pod pojmem “grilované kuře” se vám může vybavit spousta úprav. Kuře pečené na ohni, grilované kousky masa v pikantní marinádě, špízy v bylinkách… Je spousta možností, jak si kuře vychutnat. Tento je inspirovaný Asií a podávala jsem ho proto s rýží a asijskou omáčkou.

Omáčka teryiaki

Omáčka teriyaki nepochází z Thajska, ale z Japonska. Od chvíle, kdy jsem ji doma připravila, jsem si jí strašně oblíbila. A oblíbená je po celém světě. V různých koutech světa si jí lidé dochucují různé nudle, ryby, mořské plody, maso, tofu, houby, smaženou rýži atd.

Ačkoliv teriyaki omáčka pochází z Japonska, najdete v ní ingredience, které se běžně v Thajské kuchyni používají – například rybí omáčka, česnek, zázvor…

kuřecí pečené v troubě

Maso

Použila jsem kuřecí prsa, ale k přípravě můžete využít i vykoštěná kuřecí stehna. Ta bývají o něco šťavnatější než prsíčka. Navíc se lépe “porcují” na menší kusy, což jde naproti snazšímu a rychlejšímu propečení masa a navíc to i dobře vypadá. Honza je ale strašně mlsný a stehna prostě neeee…

Maso doporučuji marinovat asi 2 hodiny. A pak je na vás, zda rozpálíte gril anebo troubu.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Grilované kuře na thajský způsob

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 2 větší kuřecí prsa (500 g)

  • Marináda:
  • 1, 5 lžíce oleje (řepkový, olivový, nebo například sezamový)

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžičky rybí omáčky

  • 2 lžičky limetkové šťávy

  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu

  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru

  • 1 stroužek česneku

  • 1 stonek citronové trávy

  • K podávání:
  • Jasmínová rýže

  • Mix zeleniny (okurka, mrkev, červené zelí atd.)

  • Sezamová semínka

  • Nadrobno nasekané nesolené arašídy

  • Čerstvý koriandr

  • Sójová omáčka nebo omáčka teryiaki

  • Omáčka teriyaki:
  • 200 ml vody

  • 70 ml tamari omáčky nebo sójové omáčky se sníženým obsahem soli

  • 20 g kokosového nebo třtinového cukru

  • 10 g medu

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa

  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • 2 lžičky (8 – 10 g) kukuřičného škrobu

  • 70 ml vody

Postup

  • Kuřecí prsa, pakliže je budete grilovat, je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Kuře můžete ale péct i v troubě. Pak není třeba do kusu masa nějak zasahovat.
  • V misce promíchejte olej, sójovou a rybí omáčku, limetkovou šťávu, javorový sirup, zázvor, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou citronovou trávu. Ze stonku trávy nejdříve odloupejte tuhé vnější vrstvy a nakrájejte až měkký střed.
  • Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat.
  • Maso vyndejte z marinády a z obou stran ogrilujte. Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa).
  • Maso nechte po upečení chvíli odpočívat na talíři a poté nakrájejte na slabé plátky.
  • Podávejte s mističkou rýže a zeleninou, posypané sezamem, arašídy a koriandrem, pokud máte tuto bylinku rádi. Aby rýže nebyla „suchá“, podávejte omáčku k zalití – doporučuji omáčku teriyaki. Je možné ji koupit, ale na domácí si velice pochutnáte.
  • Teriyaki omáčku připravíte velice jednoduše. Do pánve vlijte vodu a tamari omáčku. Přidejte cukr, med, najemno nakrájený česnek, citronovou šťávu a mletý zázvor. Zahřívejte, dokud nezačne směs mírně probublávat. V mističce prošlehejte kukuřičný škrob se 70 ml vody a vlijte do pánve. Za občasného míchání pozvolna vařte asi 3 minuty. Odstavte. Na špízy budete potřebovat jen pár lžic omáčky, zbytek teriyaki schovejte do uzavíratelné skleničky do lednice. Můžete ji využít na další pokrmy.