Nepečené pistáciové čtverečky s pomerančovým krémem z kešu ořechů je jedním slovem lahoda. Kdo by si přál trochu improvizovat s dochucením, jsem si jistá, že pomeranč se skořicí nebo samotná skořice nadchne mnohé z vás. Můžete je vyměnit i za vanilku nebo limetku.
Miluji nepečené cukroví – tedy to, které je plné ořechů a ovoce. Ano, i tohle cukroví je kalorická nálož, ale energie pochází z kvalitních zdrojů. Ořechy dodají našemu tělu především spoustu minerálů a zdravých tuků. Ovoce v sobě má krom minerálů i nějaké ty vitaminy a společně jsou také pěkným zdrojem vlákniny, která nám pomůže dosáhnout k pocitu sytosti rychleji, než když sprdneme talíř lineckého.
Nemám nic proti lineckému, to vůbec ne. O Vánocích bychom si měli trochu dopřát, pokud máme chuť. A pokud máme chuť i na linecké, je to v pořádku. Jen prostě mysleme na to, že všechno je to o množství 🙂 Platí to jak v případě klasického, tak alternativního cukroví.
Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.
Nepečené cukroví: Pistáciové čtverečky s pomerančovým kešu krémem
Ingredience na 24 kousků
- 1 vrstva:
120 g datlové pasty
50 g jemných ovesných vloček
50 g 70% čokolády
20 g kokosového oleje
50 g pistácií
- 2 vrstva:
150 g kešu ořechů
Čerstvá pomerančová kůra
120 g dobrého kokosového mléka
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce čekankového sirupu
20 g rozpuštěného kokosového oleje
- Na dohotovení:
50 g 70% čokolády
Kousek kakaového másla
Pistácie nasekané najemno
Postup
- Datlovou pastu a jemné ovesné vločky vložte do food procesoru a mixujte asi minutu, dokud se datlová pasta mezi vločky pěkně nepromělní.
- Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni. Směs poté přilijte do food procesoru a několik sekund mixujte, dokud se směs nepropojí.
- Pistácie přesekejte tak, aby zůstaly větší kousky. Ty pak zapracujte rukama do datlovo-čokoládové směsi.
- Z hmoty vytvarujte na tác vyložený pečicím papírem obdélník silný asi 8 mm, velký cca 20×14 cm. Snažte se, aby měl rovnoměrnou tloušťku. Dejte do mrazáku alespoň na půl hodiny.
- Kešu ořechy namočte přes noc nebo alespoň na 5 hodin.
- Z pomerančové kůry seřízněte vnitřní bílou část. odvažte si 5 g a dejte vařit 2 – 3 minuty. Sceďte, zalijte novou vodou a opět vařte 2 – 3 minuty. Částečně zbavíte kůru hořkosti a palčivé chuti. Pak kůru propláchněte ve studené vodě a osušte. Nakrájejte nadrobno.
- Kešu sceďte, nechte okapat a přendejte do food procesoru. Přidejte pomerančovou kůru, kokosové mléko, pomerančovou šťávu a čekankový sirup. Mixujte dohladka. Pak přilijte kokosový olej a ještě promixujte.
- Krém rozetřete ve vyšší vrstvě po datlovo-pistáciovém „korpusu“. Opět uložte na půl hodiny do mrazáku.
- Připravte si pistácie k posypání. Rozpusťte si čokoládu s malým kouskem (1/2 – 1 lžička) kakaového másla. Čokoládou potřete povrch dezertu a rychle posypejte pistáciemi.
- Uložte do lednice.
- Až budete chtít kostičky podávat, namočte si nůž do horké lázně a otřete suchou utěrkou. Přiložte celou délkou ostří nože k povrchu čokolády a nechte rozpustit, poté prokrojte až dolů. Takto opakujte, dokud nenakrájíte celý kus na drobné čtverečky.