Díky úpravě v troubě jsou tyto krůtí karbanátky o dost lehčí, než při úpravě smažení a jsou navíc díky špenátu a bylinkám krásně voňavé a chutné. A křehkost? Ta jim samozřejmě nechybí 🙂
Dochucení
Do krůtích karbanátků můžete zamíchat své oblíbené bylinky. Teď na jaře to může být medvědí česnek nebo divoká pažitka či česnáček. Dál pak třeba tymián (ten miluju já), bazalka, šalvěj, oregano, libeček… Bylinky mezi sebou různě kombinujte a doporučuji také přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Dodá jídlu zajímavý šmrnc.
Ochucené mleté maso si můžete připravit předem a karbanátky upéct později. Nicméně u mletého masa se obzvlášť doporučuje spotřebovat ho co nejrychleji. Proto dobu odležení neprotahujte a nechte uležet jen rámcově pár hodin, a to vždy za předpokladu, že je maso dobře chlazené. Pak byste si mohli zadělat na břišní malér.
Ještě zmíním, že k přípravě používám mleté krůtí maso, ale použít můžete i kuřecí.
Na focení jsem využila krásné starožitné kousky z Bazaru v poli.
Krůtí karbanátky s bylinkami z trouby
Ingredience na 2 porce
400 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
2 plátky toustového chleba
Hrst baby špenátu
1 lžíce najemno nakrájeného medvědího česneku nebo 2 stroužky palicového
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu (nebo jiné bylinky)
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
Sůl
Pepř
Postup
- Mleté maso vložte do mísy. Plátky toustového chleba krátce smočte v teplé vodě a pak dobře vyždímejte. Rozdrobte do mísy k masu.
- Baby špenát a bylinky nasekejte najemno a přidejte k masu. Dochuťte citronovou kůrou, solí a pepřem. Směs dobře promíchejte.
- Z masové hmoty utvořte 6 drobnějších karbanátků. Snažte se, aby byly uprostřed trochu tenčí, oproti okrajům – během pečení vyběhnou. Karbanátky položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Karbanátky pečte nejdříve při 230 °C v režimu horkovzduch. Po 5 minutách ztlumte na 180 °C a pečte 13 – 15 minut.
- Podávejte například s jogurtovo-česnekovým dipem anebo dipem s hořčičí.