Receptů na krůtí karbanátky jsem pro své klienty připravovala už několik. Vždycky v trochu jiné obměně a nikdy mě nezklamaly. Vždycky jsem si hrozně pochutnala a měla pocit, že tohle jsou ty nejlepší z nich.
Bylinky – to je oč tu běží
Tyhle, které jsem připravila pro Billa, jsou taky nejlepší. Jsou se špenátem. Jsou krásně křehké, šťavnaté a lahodné. Voní jarem, resp. bylinkami a špenátem. A taky parmezánem – mňam!
Kdyby rostly kopřivy, přidala bych je tam také. Oprala bych je v cedníku pod prudkým proudem studené vody a pak bych je nasekala najemno. Anebo takový medvědí česnek – s ním by to taky stálo za to! 🙂
Jednou jsem pro forbes.cz připravovala i verzi s estragonem. Estragon není v Česku tolik známá bylinka, resp. není tolik používaná. Chuť estragonu je specifická a je poměrně zajímavé porovnání estragonu čerstvého a sušeného. Čerstvý estragon připomíná vůní anýz a lékořici. Ten sušený už je takový…jiný 🙂 Nevím, jak bych ho popsala. Kdo ho zná, ten ví. Obě varianty se do krůtích karbanátků budou hodit.
Z vlastní zkušenosti to upřímně nevím, ale estragon, jak jsem se dočetla, je oblíbená bylinka ve francouzské kuchyni. Příjemné spojení vzniká v kombinaci s drůbežím masem a rybami, vejci atd. Nemusíte být Francouzi, abyste si tuhle specifickou bylinku oblíbili. Ale můžete být Francouzi, a také ji nenávidět. Je to asi jako s koriandrem.
Mimochodem koriandr by byl v karbanátcích taky super! 🙂
Jinak obecně populární bylinky, jako je bazalka, tymián, oregano.. jsou ve spojení se špenátem osvědčenou kombinací a nešlápnete s nimi vedle.
Pečení
Mleté krůtí biftečky, které můžete mimochodem připravit i z masa kuřecího, jsem nejdříve nechala v troubě zprudka zapéct – zatáhnout při teplotě 230 °C. Poté je dopékám při nižší teplotě asi 15 – 20 minut. Zůstanou tak více šťavnaté.
Krůtí karbanátky se špenátem
Detaily receptu
9 – 10 kousků
30 minut
25 minut
Ingredience
100 g baby špenátu
3 plátky celozrnného toustového chleba (75g)
60 ml vlažného mléka
600 g mletého krůtího (nebo kuřecího) masa
1 žloutek
1 větší nebo 2 menší jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
½ lžičky mletého rozmarýnu
2 plné lžíce strouhaného parmezánu
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup
- Špenát vložte do hrnce s horkou vodou, krátce míchejte, aby listy ovadly, a pak ihned přendejte do ledové vody. Můžete použít vroubkovanou lžíci na servírování těstovin anebo sceďte špenát do cedníku. Ve vodě nechte zchladnout. Špenát vyždímejte a nakrájejte nadrobno.
- Toustový chléb rozdrobte na malé kousky do mísy. Pokropte vlažným mlékem a pak prsty zlehka promíchejte, aby se pečivo rovnoměrně navlhčilo. Nechte 5 minut nasáknout.
- Do mísy s navlhčeným pečivem přidejte mleté maso, žloutek, najemno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, parmezán, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Troubu zapněte na 230 °C v režimu horkovzduch. Plech vyložte pečicím papírem.
- Z masové směsi tvarujte lehce navlhčenýma rukama karbanátky a pokládejte je na připravený plech. Množství vyjde na 10 menších nebo 9 větších biftečků. Při 230 °C pečte 5 minut. Pak troubu ztlumte na 200 °C a pečte dalších 15 – 20 minu podle velikosti.
- Podávejte s různými druhy dipů a omáček. Skvěle chutná například s bylinkovým dipem ze zakysané smetany a pikantní rajčatovou salsou. Jako přílohu můžete servírovat pečené batáty, brambory nebo zeleninu, bramborovou či jinou kaši, zeleninový salát.