Domů » Bulgurový salát s cuketou a lilkem
bulgurový salát s cuketou a lilkem

Bulgurový salát s cuketou a lilkem

Bulgurový salát s cuketou a lilkem se stal u nás doma hitem letošního léta. Neobejde se bez něj grilovačka, ale rozhodně se ho nehodláme vzdát ani později během roku.

Ačkoliv na první pohled nemusí vypadat nějak zajímavě, tenhle bulgurový salát si u nás doma oblíbili i ti, co bulgur normálně nejím. A to vážně! Proto jsem ho po úspěchu na jedné z grilovaček připravila i při další příležitosti. A zajisté ho budu vařit i další rok a další 🙂 Jde o výbornou přílohu k masu a rybám, na které si pochutnáte zastudena i za tepla. Salát je zároveň skvělé jídlo do krabičky, které můžete doplnit nejen masem, ale i tofu nebo tempehem.

Pokud nemusíte zrovna rukolu, nahraďte ji třeba baby špenátem. Do salátu můžete navíc přidat i grilované papriky nebo olivy, máte-li je rádi. Jestliže doma pěstujete nějaké bylinky, můžete je do salátu nakombinovat s předepsanými provensálskými bylinkami v zálivce. Mimochodem tento dresink používám i na těstovinový salát nebo různé zeleninové saláty. Jde o náš oblíbený, takový univerzální. 🙂

Feta je sýr, kteří někteří z nás moc nemusí. Obsahuje totiž ovčí a kozí mléko – druhy, které jsou pro někoho nepříjemné kvůli své vůni. Pokud byste náhodou mezi citlivé jedince patřili, fetu můžete nahradit balkánským sýrem.

Bulgurový salát s cuketou a lilkem

Ingredience na 3 – 4 porce

  •  200 g bulguru (hrubozrnného)

  • 1 cuketa (cca 250 g)

  • 1 středně velký lilek

  • Sůl

  • Olej

  • Snítka rozmarýnu

  • 2 lžíce najemno nakrájených sušených rajčat v oleji

  • Hrst rukoly

  • Feta sýr

  • Můžete posypat semínky podle chuti

  • Dresink:
  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 – 3 lžičky červeného vinného octa

  • ½ lžičky provensálských bylinek

  • ¼ lžičky sušeného česneku

  • Sůl

Postup

  • Bulgur propláchněte ve studené vodě. Slijte a v hrnci zalijte 400 ml vody. Přidejte špetku soli a pozvolna vařte, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Přiklopte poklicí a nechte dojít asi 20 minut (klidně déle) – bulgur tekutinu pěkně absorbuje. Poté odklopte, vidličkou načechrejte a nechte chladnout.
  • Lilek nakrájejte na kostičky. Posypejte pár špetkami soli, promíchejte a nechte půl hodiny vypotit.
  • Cuketu nakrájejte na půlkolečka silná maximálně 1 cm. Pokud máte veliké cukety s velkými semínky uprostřed, vydlabejte tuto „houbovitou část z cukety a nakrájejte zbytek dužiny).
  • Cuketu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na jednu stranu plechu, aby se ideálně kousky zeleniny nepřekrývaly.
  • Vypocený lilek přesypejte do cedníku, propláchněte a nechte okapat. Kousky lilku rozprostřete na utěrku a vysušte.
  • Lilek dejte na plech vedle cukety. Pokapejte olejem a promíchejte. Opět rozprostřete.
  • Rozmarýn najemno nakrájejte a zeleninu na plechu bylinkou posypejte. Pečte společně při 190 °C v režimu horkovzduch asi 15 – 20 minut doměkka. Můžete nechat vychladnout, pokud nechcete salát podávat vlažný.
  • Pokud chystáte větší množství salátu, jako první dejte péct cuketu a když se cuketa opeče, dejte péct lilek.
  • Do větší mísy vsypte bulgur, upečenou zeleninu, sušená rajčata, rukolu a zalijte dresinkem. Dobře promíchejte.
  • Podávejte s fetou, popř. sypejte oblíbenými semínky.
  • Salát můžete před podáváním nechat hodinu až dvě chladit v lednici.
bulgur