Domů » Špenátový falafel s feta krémem
špenátový falafel

Špenátový falafel s feta krémem

Se špenátem vzniká spousta skvělých jídel. Přidat se dá do pomazánek, k masu, do polévky, k těstovinám, do pečiva a dokonce i do dezertů… Zkrátka snad kamkoliv vás napadne 🙂 A proto falafel není výjimkou. Připravila jsem ho tentokrát s feta krémem.

Co jsem se o špenátu nedavno dozvěděla je, že má tendenci odvádět z těla pryč vápník. A proto je dobré ho v jídle kombinovat s mléčnými produkty anebo s produkty, které zvýšenou dávku vápníku obsahují, aby se to zkrátka vykompenzovalo.

Doma ho jíme poměrně často. Nejčastěji ho zařazuju do zmiňovaných těstovin. Zaleju ho vroucí vodou, promíchám, hned scedím a vložím do ledové vody. Pak stačí znovu scedit a rozsekat nadrobno.

Recept na špenátový falafel vznikl ve spolupráci s Eta. Proto ho najdete na Eta blogu mezi dalšími skvělými recepty.

Varianta falafelu pro celiaky

Do receptu jsem přidávala k zahuštění cizrnovou mouku a celozrnnou mouku špaldovou. Cizrnová je přirozeně bezlepková. Krom toho obsahuje i více bílkovin. Můžete jí nahradit i tu špaldovou, která ale saje podle mě trochu lépe tekutiny. Zkuste proto špaldovou nahradit třeba pohankovou, která taky dobře saje tekutinu a stejně jako cizrnová mouka neobsahuje lepek. Pohankovou mouku navíc miluju pro její oříškovou příchuť. To může být samo o sobě v jídle benefitem, pokud máte tuto chuť také tak rádi.

Falafel, jak už jste si jistě všimli, je připravovaný v troubě – a proto není nasáklý olejem a je pro tělo snáze stravitelný. Krom toho nebude druhý den cítit “zasmrádlým olejem” a je tak ideální i jako jídlo do krabičky – do práce, školy i na výlety.

špenátový falafel

S čím falafel podávat

Jelikož falafel sám o sobě obsahuje sacharidy – z mouky i z luštěnin, myslím, že není potřeba ho úplně podávat s celým pita chlebem nebo dalšími plackami. Kousek chlebu nebo pár krekrů pro nabírání feta krému se ale hodit bude a bude to samozřejmě i skvěle chutnat 🙂 Falafel pak doplňte třeba čerstvou nebo pečenou zeleninou, zeleninovým salátem, nakládanou zeleninou, olivami

Špenátový falafel s feta krémem

Detaily receptu

Množství

2 – 4 porce

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

20 – 25 minut

Ingredience

  • Falafel:
  • 150 g špenátu

  • 200 g uvařené/sterilované cizrny

  • ½ malé cibule

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžíce olivového oleje

  • 50 g cizrnové mouky

  • 20 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • Sůl

  • Feta krém:
  • 150 g sýru feta

  • 100 g zakysané smetany

  • 1 – 2 lžíce citronové šťávy

  • K podávání:
  • Olivy kalamata

  • Cherry rajčata

  • Pažitka

  • Koriandr

  • Čerstvě mletý pepř

  • Pita chléb nebo jiné chlebové placky – ty můžete vyměnit za salát

Postup

  • Opraný špenát vložte do horké až vroucí vody. Promíchejte a ve chvíli, když ovadne, slijte do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Zchlazený špenát sceďte a dobře vymačkejte.
  • Vložte špenát do mixéru. Přidejte cizrnu, cibuli, římský kmín, česnek, olej a promixujte dohladka.
  • Směs zahustěte oběma moukami a osolte.
  • Z hmoty vyválejte vlhkýma rukama kuličky velikosti pingpongového míčku a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C (horkovzduch) 20 – 25 minut.
  • Feta sýr promixujte se zakysanou smetanou a citronovou šťávou dohladka. Rozetřete krém na talíře nebo do misek. Naservírujte na krém upečený falafel. Posypejte olivami, nakrájenými rajčátky, pažitkou a koriandrem. Lehce opepřete.
  • Servírujte s chlebovými plackami anebo salátem.
špenátový falafel