Domů » Dýňová ovesná kaše s jablky, švestkami a pekany
ovesná dýňová kaše

Dýňová ovesná kaše s jablky, švestkami a pekany

Podzim a dýně, to k sobě jde jako strom a listy. Z dýní lze vytvořit spoustu vynikajících pokrmů, tak proč nezačít hned snídaní? Dýňová ovesná kaše je krásně hedvábná, příjemně kořeněná a zdobí jí úžasný toping z ovoce, ořechů a javorového sirupu, který kaši perfektně doplní nejen esteticky, ale i chuťově.

Dýňové pyré

Do dýňové kaše používám dýňové pyré – pyré, které mám uložené v lednici na “kratší spotřebu” – tj. týden – max. týden a půl, a pro delší dobu spotřeby může čekat v mrazáku, například ve formičkách na led. Dýňové pyré využijete nejen do ovesné kaše, ale jde například o základ na pumpkin spice latte, získáte z něj skvělou omáčku na těstoviny anebo jej využijete do pečení sladkých moučníků. Na 100 % doporučuji připravovat z dýně hokkaido, která vyniká bohatou chutí. Navíc její slupka po upečení pěkně změkne, proto není potřeba dýni loupat.

Poznámka navíc: Stává se, že dužina obsahuje více či méně vody. Pokud by byla dýně méně vodnatá, do pokrmů, kam pyré použijete, můžete přidat malinko vody na zředění.

JAK PŘIPRAVIT DÝŇOVÉ PYRÉ

  1. Dýni hokkaido umyjte a osušte.
  2. Překrojte napůl a vydlabejte pomocí lžíce. Pak odřízněte stopky.
  3. Obě “polokoule” ještě znovu překrojte a na plechu vyloženém pečicím papírem opět spojte – získáte tak dvě “polokoule”.
  4. Pečte při 190 °C 45 – 50 minut.
  5. Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte chvíli chladnout.
  6. Rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Pyré přes cedník propasírujte do čisté mísy.
  8. Přendejte do skleniček a uzavřete. V lednici vydrží týden až 10 dní, v mrazáku déle.

Na dýňovou kaši jsem připravila skvělý toping z jablek, sušených švestek a pekanových ořechů. Skladbu můžete trochu pozměnit – například jablka vyměnit za hrušky, sušené švestky za višně nebo rozinky. Pekanové ořechy, pokud nemáte, dobře nahradí i vlašské ořechy.

Dýňová ovesná kaše s jablky, švestkami a pekany

Ingredience na 2 porce:

  • 100 g ovesných vloček
  • 350 ml tekutiny (použila jsem 200 ml ovesného nápoje a 150 ml vody)
  • 5 lžic dýňového pyré
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • Malá špetka soli
  • Jogurt

Toping:

  • ½ jablka
  • 5 – 6 sušených švestek
  • 2 lžíce nalámaných pekanových ořechů
  • 1 lžička másla
  • 3 – 4 lžíce sirupu (čekankový/javorový/mix)
  • Špetka mleté skořice

Postup:

  1. Ovesné vločky vsypte do rendlíku a zalijte tekutinou – já používám mix dobrého ovesného mléka s vodou. Nechte přes noc namočit.
  2. Kaši na středním stupni vařte 3 – 4 minuty do zhoustnutí. Přidejte dýňové pyré, koření, malou špetku soli a minutu míchejte na mírnějším stupni.
  3. Jablko nakrájejte na kostky, švestky překrojte napůl nebo na čtvrtiny.
  4. V pánvi opečte nasucho pekanové ořechy. Přidejte máslo, sirup – používám mix čekankového a javorového sirupu (ten dodá skvělou nezaměnitelnou chuť). Poprašte skořicí a míchejte asi půl minuty na středním stupni, aby se ovoce prohřálo.
  5. Kaši naservírujte do misek. Ozdobte jogurtem a ořechovo-ovocným přelivem včetně sirupu.
ovesná dýňová kaše