Domů » Baba ganoush
baba ganoush

Baba ganoush

Dip nebo pomazánka… říkejme tomu, jak chceme. Jisté je, že tato lilková dobrota baba ganoush pocházející z Blízkého východu vám určitě moc zachutná. Ať už si ji budete dávat s pitou nebo se zeleninou.

Vůně originálu

Originální receptura zahrnuje pečení lilku na ohni. Díky tomu má baba ganoush kouřové aroma. Aroma, které v troubě nevykouzlíme. Ale v dnešní době najdeme kouzla, která nám pomůžou dosáhnout i kouřového aroma. Ten první fígl je “tekutý kouř”. Prodává se v lahvičkách různě na internetu. Dnes už není problém si tuto “zlepšovačku” pořídit. Využijete ho i na maso atd.

Druhá možnost je “uzená sůl”. Stejně tak seženete v různých on-line shopech.

Tekutý kouř má oproti uzené soli tu výhodu, že si ho můžete dávkovat tak, jak je potřeba. Se solí musíte být opatrní, protože přidáním neovlivňujete jen intenzitu “zakouření” ale i slanost pokrmu.

Nicméně, baba ganoush se obejde i bez tekutého kouře nebo uzené soli.

baba ganoush

Jak podávat

Baba ganoush můžete podávat jako dip – s různými plackami, krekry, zeleninou… Anebo jako pomazánku na pečivo. Doplnit můžete uzenou paprikou, chilli vločkami a koriandrem nebo petrželkou, navíc křupavou cizrnou, dukkahem, zeleninou…

Můžete servírovat v mističce jako součást obloženého talíře – s krekry, zeleninou, pečivem, olivami, sýrem, sušenými rajčaty a dalšími pochutinami.

Skladování

Lilkový dip skladujte v lednici, uzavřený ve skleničce nebo krabičce, a to po dobu max 3 dní.

Recept jsem připravila pro ETA.

Baba ganoush

Ingredience na 4 porce

  • 3 lilky (1, 2 – 1,3 kg)

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 2 stroužky česneku

  • 2 plné lžíce tahini pasty (50 g)

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • Sůl

  • Olivový olej

  • K podávání:
  • Mletá uzená paprika

  • Chilli vločky

  • Čerstvý koriandr nebo petrželka

  • Pita chléb

  • Zelenina

Postup

  • Lilky propíchněte několikrát vidličkou kolem dokola. Položte na plech a vložte do trouby rozpálené na 250 °C. Pečte 40 – 45 minut. Lilky mezitím uvnitř změknou a na povrchu zkrabatí. Upečené lilky nechte zchladnut (není třeba nechat vychladnout úplně).
  • Lilky zbavte stopek a rozřízněte podélně napůl. Lžící vydlabejte dužinu a tu najemno nasekejte nožem. Slupku vyhoďte. Dužinu lilku vložte do mísy.
  • Lilek zakápněte citronem, ochuťte prolisovaným česnekem, tahini pastou, římským kmínem a solí. Podle potřeby zakápněte olejem. Dobře promíchejte a můžete servírovat nebo uložte do lednice. Spotřebujte do 3dnů. Pro větší jemnost můžete rozmixovat.
  • Podávejte zakápnuté olivovým olejem, poprášené mletou uzenou paprikou a chilli vločkami. Můžete doplnit i kořením dukkah nebo za’atar. Servírujte s pita chlebem nebo jiným pečivem a nakrájenou zeleninou podle chuti.