Domů » „Lasagne“ z cuket a lilků
lasagne z cuket a lilků

„Lasagne“ z cuket a lilků

Zeleninové lasagne bez lasagní. Co je to za jídlo? No, je pravda, že lasagne v pravém slova smyslu v receptu chybí. Ale název prokládaných plátků cuket a lilků už je tak zažitý, že jsem tuhle dobrotu pojmenovala lasagne.

To nejlepší z Itálie

Co si představíte, když se řekne Itálie? Možná jsou to těstoviny, pizza, sýry, víno…? Může to být ale taky bedýnka voňavých rajčat a puget bazalky. Může to být aromatický parmezán nebo lahodná ricotta. Nebo taky caprese salát – mozzarella s rajčaty a bazalkou. V tomto receptu se pojí sladká chuť rajčat se 3 druhy italského sýra – parmezánem, ricottou a mozzarellou. Bylinky nesmí chybět, samozřejmě 🙂

lasagne z cuket a lilků

Nutná příprava zeleniny

První fáze přípravy může být pro někoho zdlouhavá, ale není radno ji přeskakovat. Pokud byste zeleninu předem neopekli na pánvi, pustí hodně tekutiny a to nadělá v pekáči velkou neplechu. I tak nějakou tu šťávu pustí, ale je to méně, než kdybyste ji do pekáče nastrkali čerstvou.

Lilky proto nechte klidně hodinu vypotit. Pak je opláchněte a hodně důkladně osušte papírovou utěrkou. Je dobré sušit plátky znovu ještě předtím, než je vložíte do pánve.

Cuketu zase doporučuji osušit chvíli poté, co ji z pánve sundáte.

Po upečení

Po upečení nechte pekáč odstát 10 – 15 minut. Jídlo se…jak bych to tak řekla… Zastabilizuje? 🙂 Prostě půjde lépe krájet, sýr už nebude pracovat a vy tak snáze jídlo naporcujete a nandáte.

S čím podávat

Lasagne můžete jíst jen tak anebo podávejte s nakrájeným pečivem. Nějaký dobrý chlebík nebo bageta se na vytření šťávy z talíře budou hodit.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Cuketovo-lilkové „lasagne“

lasagne z cuket a lilků a sýra

Detaily receptu

Množství

8 porcí

Doba přípravy

45 minut

Doba pečení

25 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 3 lilky (celkem asi 1,2 kg)

  • Sůl

  • Olej (olivový nebo řepkový)

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1,5 l pasírovaných rajčat

  • 2 lžičky tymiánu

  • Velká hrst bazalky

  • Pepř

  • 5 cuket (celkem 1 kg)

  • 250 g mozzarelly (lze použít nízkotučná verze)

  • 100 g parmezánu

  • 500 g ricotty

Postup

  • Lilky nakrájejte na centimetrové plátky. Z obou stran osolte a nechte 45 – 60 minut „vypotit“.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a na 2 lžících oleje opékejte, dokud nezačne zlátnout. Česnek najemno nakrájejte a přidejte k cibuli, míchejte několik sekund, aby se rozvoněl a zalijte pasírovanými rajčaty. Obal z nich vypláchněte jen troškou vody a nalijte ji do hrnce. Přidejte tymián a vařte 15 – 20 minut, aby se omáčka zredukovala. Po dovaření vmíchejte nadrobno nakrájenou bazalku, podle chuti dosolte a opepřete.
  • Cuketu nakrájejte na centimetrové plátky. Rozpalte pánev, nejlépe dvě, aby šla práce rychleji. Můžete použít i gril. Pánev nebo gril potřete olejem a plátky cukety opékejte z obou stran dozlatova. Během pečení osolte. Opečené cukety položte na větší tác. Pokud se vám zdá, že jsou příliš vlhké, osušte povrch papírovou utěrkou. Čím méně vlhkosti, tím lépe.
  • Lilky omyjte a dobře vysušte papírovou utěrkou. Pánve nebo gril opět potřete olejem a lilky opékejte z obou stran dozlatova. Dobré je lilky ještě dosušit těsně před tím, než je vložíte na pánev, protože mají tendenci dál vlhnout. Opečené lilky dejte také na nějaký větší tác nebo talíř.
  • Mozarellu nastrouhejte nahrubo, parmezán najemno.
  • Připravte si větší zapékací mísu (ideálně 32×25 cm). Na dno naneste trochu omáčky. Do jedné vrstvy vyskládejte plátky lilku tak, aby se případně jen lehce překrývaly, ale nebyly mezi plátky díry. Na lilek rozetřete polovinu množství (1 kelímek) ricotty. Na ricottu vyskládejte plátky cukety vedle sebe, aby se dotýkaly. Ideální je skládat cukety napříč lilku (křížem) – lépe pak jídlo drží tvar při krájení. Na cuketu naneste omáčku. Množství by mělo být takové, aby cukety malinko prosvítaly. Omáčku posypejte asi 2/3 mozzarelly a posypejte hrstí parmezánu. Po parmezánu bude následovat lilek a zbytek ricotty. Poté hrst parmezánu a přelití omáčkou – opět jen slabší vrstva. Na omáčku rozprostřete vedle sebe zbývající plátky lilku a cukety, slabě potřete omáčkou a posypejte zbylým sýrem (mozzarellou i parmezánem).
  • Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte 5 – 10 minut chladnout, aby se při krájení lasagne nerozjely.
  • Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte 10 minut chladnout, aby se při krájení lasagne nerozjely.
lasagne z cuket a lilků