Domů » Losos v hořčičné marinádě se salátem z čočky beluga a batátů
losos v hořčičné marinádě se salátem z belugy, batátů a špenátu

Losos v hořčičné marinádě se salátem z čočky beluga a batátů

Ryby na štědrovečerní stůl patří. Ale ne každý si zrovna oblíbil tradičního kapra. Mám doma bohužel jeho odpůrce, a proto u nás na Vánoce připravujeme lososa. Jestli to máte stejně, losos v hořčičné marinádě bude ta pravá inspirace pro vás. A pokud u vás nesmí chybět kapr, zkuste tento recept připravit jindy.

Mám dojem, že losos je spolu s treskou a pstruhem nejčastěji konzumovaná ryba v Česku. Obecně je po světě losos jednou z nejznámějších ryb a receptů na jeho úpravu najdete spoustu. Doufám, že se zrovna tento recept stane vítanou inspirací u mnohých z vás. A to včetně salátu – je totiž jeden z mých nejoblíbenějších. A pokud má u Štědrovečerní večeře něco suplovat mého oblíbeného kapra, bude to právě toto jídlo.

losos v hořčičné marinádě se salátem z belugy, batátů a špenátu

Moje vzpomínky na Vánoční večeři

Vzpomínám si, jak jsem se na Štědrovečerní večeři jako dítě těšila od samého rána. Vždyť právě ta byla přelomem celého dne – toho čekání na Ježíška. Před večeří jsme se pěkně ustrojili, mamka smažila kousky kapra a já ochutnávala ten její nejlepší bramborový salát na světě. Nemluvě o nejlepší knedlíčkové polévce. U toho nám hrály koledy…

A po večeři jsme šli do pokojíčku z okna vyhlížet Ježíška. “Jak asi vypadá?” přemýšlela jsem u toho… A najednou mě z projekce mé vlastní fantazie vytrhnul zvuk zvonku. Ježíšek nám pod stromeček přinesl dárky! Honem se na to podívat!

Utíkaly jsme se ségrou nadšeně ke stromku a žasli, jak tohle Ježíšek dokázal. Když to píšu, jsem z toho vzhledem k roli maminky dvouletého syna, který tohle začíná stejně silně prožívat, jako tehdy já, trochu naměkko. Jako rodič se mu to snažíte udělat co nejkrásnější a potýkáte se s takovými těmi trable typu: A kdy nám teda Ježíšek donese ten stromek. A jak to uděláme, až budeme po večeři?

Jsou to krásné “starosti”. Moc si přeju, aby byl Honzík stejně tak okouzlen, jako jsem bývala já. Kapra mu vnucovat nebudu, beztak je mlsný po taťkovi, takže by si kapra se mnou nedal, pokud by viděl, že tatínek jí něco jiného. A já ani nechci, abychom večeřeli něco jiného. Tento luxusní recept, který jsem vytvořila ve spolupráci s Billa, si oblíbili i Honzíkové, a tak je jasné, že se bude letos servírovat tento losos v hořčičné marinádě spolu se salátem z čočky beluga a pro Honzíka ještě asi přibude bramborová kaše – pokud na ní zrovna bude mít chuť 😀

Přeji Vám krásné Vánoce plné pohody a radosti 🙂

Losos v hořčičné marinádě se salátem z čočky beluga a batátů

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Doba tepelné úpravy

20 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Salát:
  • 60 g čočky beluga

  • Sůl

  • 300 g oloupaných batátů

  • Olivový olej

  • 4 sušená rajčata naložená v oleji Billa Bio

  • 2 lžíce kapary

  • 2 hrsti baby špenátu

  • Slunečnicová semínka

  • Zálivka:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • ½ lžíce citronové šťávy

  • 1 rovná lžička najemno pokrájeného tymiánu

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Pečený losos:
  • 2 filety z lososa (každý o váze cca 200 g)

  • Citron

  • Marináda:
  • ½ lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • ½ lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu

  • 1 lžička granulovaného česneku

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • Sůl

Postup

  • Belugu vložte do studené vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte pozvolna, nechte jen zlehka probublávat. Když je čočka měkká, sceďte a nechte okapat.
  • Batáty nakrájejte na centimetrové kostičky. V míse zakápněte trochou oleje, lehce osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  • Připravte si lososa. Filety můžete rozdělit na dva menší kusy. Ze všech stran pokapejte citronem. V misce prošlehejte ingredience na marinádu a lososa ze všech stran marinádou potřete. Položte na plech vedle batátů a vše společně pečte při 190 °C – režim hozkovzduch – 15 – 20 minut.
  • Než se upečou batáty s lososem, pokračujte v přípravě salátu. Do větší mísy přesypejte okapanou čočku. Nakládaná sušená rajčata nakrájejte na slabé proužky a spolu s kapary a špenátem vložte do mísy.
  • Prošlehejte si v mističce zálivku. Do mísy se salátem přidejte batáty (můžete je nechat chvíli vychladnout), zalijte zálivkou a zlehka promíchejte. Naservírujte na talíř a posypejte nasucho opraženými slunečnicovými semínky spolu. Na talíř přidejte kousky lososa a podávejte.