Domů » Pečená treska v kořeněné marinádě s jednoduchou kari omáčkou
pečená treska v kořeněné marinádě

Pečená treska v kořeněné marinádě s jednoduchou kari omáčkou

Takové recepty, jako je treska v paprikové marinádě, se hodí mít po ruce jako eso v rukávu ve chvílích, kdy vás tlačí čas, chcete spotřebovat zbylou přílohu z předchozího dne anebo zkrátka dochází nápady na plnohodnotné, vyvážené zdravé jídlo.

Váhám, jestli je na místě použít označení “pikantní marináda”. Pod pojmem pikantní si řada lidí představí různou škálu pálivosti – danou většinou množstvím chilli v pokrmu. Pikantní ale nemusí být pálivé. V tomto smyslu je slovo pikantní synonymem “výrazný” a “kořeněný” 🙂 Když se ale řekne, že je něco kořeněné, asi bude každému jasné, že tím chcete naznačit, že bude chuťově výrazné. Zvolila jsem proto tuhle verzi do nadpisu a snad si budeme rozumět 🙂

Kořenitost – pikantní chuť – vyvažuje jemná, i když také příjemně kořeněná omáčka. Je velice jednoduchá a zakomponovala jsem do ní špenát s cizrnou. Cizrnu můžete vyměnit například za belugu, mungo, nebo jinou luštěninu, která vám třeba zbyla z předešlého vaření. Přidávejte ji v rozumném množství, ať nepřebijete jemnou strukturu ryby.

Skvělá vcelku i na kousky do tacos

Pečená treska chutná perfektně takto v celku – jako celý kus filetu podávaný s přílohou. Nicméně je i skvělým základem pro rybí tacos, a to právě díky té krásně výrazné chuti, která se v tacos neztratí. Můžete to zkusit podobně, jako jsem chystala recept pro prozeny.cz. S tím rozdílem, že tresku nemusíte péct takto na kousky, ale můžete ji po upečení na kousky natrhat nebo nakrájet.

Rybí tacos pro prozeny.cz

Příloha

Když jsem tresku připravovala, resp. než jsem jí začala připravovat, přemýšlela jsem nad přílohou… Když jsem otevřela lednici a všimla si té rýže z předchozího dne, kterou bylo potřeba také sníst, napadlo mě, že to bude skvěle fungovat – a to propojením pomocí omáčky. Pokud bych se měla zamyslet, jaká jiná příloha by byla vhodná, napadá mě klidně pohanka, bulgur – obiloviny, které vám zbyly třeba jako mě rýže…ale budou se hodit i batáty, pečený celer nebo mrkev, květáková kaše apod.

Pečená treska v kořeněné marinádě s jednoduchou kari omáčkou

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

10 minut

Tepelná úprava

15 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Pečená treska:
  • 2 porce tresky (cca po 150 g) – použila jsem tresku s kůží, vysokou část

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžička uzené mleté papriky

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • ½ lžičky sušeného oregana

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Jednoduchá kari omáčka:
  • 150 g kokosového mléka

  • ½ lžičky červené kari pasty

  • ½ lžičky mleté kurkumy

  • 50 g mraženého špenátu (nebo velká hrst čerstvého, spařeného)

  • Hrst vařené/sterilované cizrny

  • Sůl

  • K podávání:
  • Jasmínová rýže

  • Černý sezam

  • Čerstvý koriandr

  • Limetka nebo citron

Postup

  • Připravte marinádu na rybu – promíchejte olivový olej, citronovou šťávu, mletou papriku, česnek, římský kmín, oregano, sůl a pepř. Rybu ze všech stran potřete marinádou. Tresku přendejte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 15 minut.
  • Do rendlíku nalijte kokosové mléko, prošlehejte s kari pastou, mletou kurkumou a zahřívejte k bodu varu. Přidejte rozmražený nebo čerstvý – spařený špenát, cizrnu, přiveďte k varu a odstavte. Podle chuti osolte.
  • Pečenou tresku podávejte s rýží a omáčkou. Podle chuti posypejte sezamem a čerstvým koriandrem.