Takové recepty, jako je treska v paprikové marinádě, se hodí mít po ruce jako eso v rukávu ve chvílích, kdy vás tlačí čas, chcete spotřebovat zbylou přílohu z předchozího dne anebo zkrátka dochází nápady na plnohodnotné, vyvážené zdravé jídlo.
Váhám, jestli je na místě použít označení “pikantní marináda”. Pod pojmem pikantní si řada lidí představí různou škálu pálivosti – danou většinou množstvím chilli v pokrmu. Pikantní ale nemusí být pálivé. V tomto smyslu je slovo pikantní synonymem “výrazný” a “kořeněný” 🙂 Když se ale řekne, že je něco kořeněné, asi bude každému jasné, že tím chcete naznačit, že bude chuťově výrazné. Zvolila jsem proto tuhle verzi do nadpisu a snad si budeme rozumět 🙂
Kořenitost – pikantní chuť – vyvažuje jemná, i když také příjemně kořeněná omáčka. Je velice jednoduchá a zakomponovala jsem do ní špenát s cizrnou. Cizrnu můžete vyměnit například za belugu, mungo, nebo jinou luštěninu, která vám třeba zbyla z předešlého vaření. Přidávejte ji v rozumném množství, ať nepřebijete jemnou strukturu ryby.
![pečená treska](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5214.jpg)
![pečená treska je lahodná a jemně pikantní](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5249.jpg)
Skvělá vcelku i na kousky do tacos
Pečená treska chutná perfektně takto v celku – jako celý kus filetu podávaný s přílohou. Nicméně je i skvělým základem pro rybí tacos, a to právě díky té krásně výrazné chuti, která se v tacos neztratí. Můžete to zkusit podobně, jako jsem chystala recept pro prozeny.cz. S tím rozdílem, že tresku nemusíte péct takto na kousky, ale můžete ji po upečení na kousky natrhat nebo nakrájet.
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/rybi-tacos-1024x683.jpg)
Příloha
Když jsem tresku připravovala, resp. než jsem jí začala připravovat, přemýšlela jsem nad přílohou… Když jsem otevřela lednici a všimla si té rýže z předchozího dne, kterou bylo potřeba také sníst, napadlo mě, že to bude skvěle fungovat – a to propojením pomocí omáčky. Pokud bych se měla zamyslet, jaká jiná příloha by byla vhodná, napadá mě klidně pohanka, bulgur – obiloviny, které vám zbyly třeba jako mě rýže…ale budou se hodit i batáty, pečený celer nebo mrkev, květáková kaše apod.
Pečená treska v kořeněné marinádě s jednoduchou kari omáčkou
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5235.jpg)
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5228.jpg)
Detaily receptu
2 porce
10 minut
15 minut
LEPKU
Ingredience
- Pečená treska:
2 porce tresky (cca po 150 g) – použila jsem tresku s kůží, vysokou část
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička uzené mleté papriky
½ lžičky sušeného česneku
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky sušeného oregana
Sůl
Čerstvě mletý pepř
- Jednoduchá kari omáčka:
150 g kokosového mléka
½ lžičky červené kari pasty
½ lžičky mleté kurkumy
50 g mraženého špenátu (nebo velká hrst čerstvého, spařeného)
Hrst vařené/sterilované cizrny
Sůl
- K podávání:
Jasmínová rýže
Černý sezam
Čerstvý koriandr
Limetka nebo citron
Postup
- Připravte marinádu na rybu – promíchejte olivový olej, citronovou šťávu, mletou papriku, česnek, římský kmín, oregano, sůl a pepř. Rybu ze všech stran potřete marinádou. Tresku přendejte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 15 minut.
- Do rendlíku nalijte kokosové mléko, prošlehejte s kari pastou, mletou kurkumou a zahřívejte k bodu varu. Přidejte rozmražený nebo čerstvý – spařený špenát, cizrnu, přiveďte k varu a odstavte. Podle chuti osolte.
- Pečenou tresku podávejte s rýží a omáčkou. Podle chuti posypejte sezamem a čerstvým koriandrem.
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5218-683x1024.jpg)