Domů » Caponata
caponata

Caponata

Už na první pohled vidíte, že caponata je zeleninová směs plná lilku. A stejně, jako tomu u italských jídel bývá, je plná skvělé chuti!

Sicilská caponata se podává často jako předkrm. Může být součástí bruschett anebo se pečivo servíruje v košíčku separé. Narazila jsem i na podávání s hummusem, což je moc dobrá kombinace. A taky výborně chutná jako součást hlavního pokrmu. Například s ricottovými noky. Tuto kombinaci jsem chystala pro klienta ETA a jsem na ten “výmysl” hrdá 🙂 Moc jsme si na jídle pochutnali!

Ricottové noky s medvědím česnekem

Proměnné

Co se dá na caponatě udělat jinak, ptáte se? Je to přeci jednoduchá zeleninová směs. No, to možná ano, ale má to svoje postupy. Kdybyste například všechno naráz hodili do hrnce, nebylo by to asi moc dobré. Asi ani moc pěkné. A protože jídlo jíme i očima, snažila jsem se to udělat ještě pěknější a taky o něco “lehčí”.

Jak asi víte, lilek vsakuje hodně tuku. Často se setkáte s recepty, kde se lilek přidává do hrnce se zeleninou a restuje se. Existuje ale i druhá možnost, jak lilek do caponaty připravit 🙂 Udělala jsem to tak, že lilek nakrájený na kostky jsem osolila a nechala vybrečet. Pak jsem ho důkladně vysušila papírovými utěrkami, v míse promíchala s trochou oleje a pak pekla v troubě.

Lilek pečený v troubě jednak spotřebuje méně tuku (protože se nepřipaluje na dno hrnce a nemáte tak tendenci přilévat další olej) a za další si ponechává svůj tvar a texturu, povrch se “zatáhne” a při míchání se nerozpadá, jako při přípravě v hrnci.

Caponata tak bude mít pěknou strukturu a nevznikne z ní kaše.

caponata plná zeleniny

V některých receptech, na které jsem narazila, jsem našla drobné odchylky v ingrediencích. Někde jsem našla papriku, velká rajčata namísto cherry, jinde cuketu a někde rozinky. Ty rozinky jsou taková trochu tradice. Ale mě ta kombinace ani trochu nepřitahovala, proto jsem nechala čistě “slanou” verzi 🙂 Jestli to však chcete zkusit, běžte do toho 🙂

Jinak co se týče bylinek, můžete přidat i bazalku, čerstvé oregano atp.

Caponata

Detaily receptu

Množství

3 – 4 porce

Doba přípravy

30 minut

Tepelná úprava

30 minut

Bez

LEPKU

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 2 lilky – celkem 500 g

  • Sůl

  • Olivový olej

  • 2 řapíky celeru

  • 2 červené cibule

  • 1 menší cuketa

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžičky rajského protlaku

  • ½ lžičky sušeného oregana

  • 2 lžičky vinného octa

  • 300 g cherry rajčat

  • Hrst zelených nebo černých oliv – může být i mix (70 g)

  • 2 lžíce kaparů (25 – 30 g)

  • Čerstvě mletý pepř

  • Čerstvá petržel

Postup

  • Lilek nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Ve větší misce promíchejte s větší špetkou soli a nechte půl hodiny vypotit.
  • Po půl hodině lilek dobře vysušte papírovou utěrkou. Pokapejte 1,5 – 2 lžícemi olivového oleje, dobře promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte dozlatova. Bude to trvat asi 25 minut.
  • Než se upeče lilek, rozehřejte v hrnci 1 – 1,5 lžíce olivového oleje. Řapíkatý celer z vnější části oloupejte a poté nakrájejte na drobné kostičky. Nakrájejte i cibuli a společně restujte na středním plameni v hrnci asi 5 minut.
  • K celeru a cibuli přidejte cuketu nakrájenou na drobné kostičky a najemno nakrájený česnek. Míchejte asi minutu. Přidejte protlak, oregano a zarestujte. Zakápněte octem. Chvíli míchejte, aby se ocet odpařil a pak přidejte rajčata překrájená napůl nebo na čtvrtiny. Cherry rajčata můžete nahradit klasickými velkými rajčaty, ale pokud nepoužijete odrůdu s velkou dužnatostí, pustí více vody a směs může být řidší. Osolte. Míchejte, dokud zelenina nezměkne, ale přesto nebude měkká natolik, aby ztrácela tvar. Hotová bude tedy během chvíle.
  • Nakonec přidejte olivy překrájené napůl, kapary, pečený lilek, menší hrst nakrájené petrželky, pepř podle chuti a dobře promíchejte. Odstavte z plotny. Podle potřeby dosolte.