Kdo je maten mylnou domněnou, že bublanina je “suchá buchta na plech”, musí vyzkoušet tento jednoduchý hrnečkový recept. Celozrnná bublanina s třešněmi rozhodně není suchá a navíc je díky použitým surovinám zdravější, než ta klasická.
Maminčin recyklovaný recept
Pro přípravu receptu mě inspirovala maminčina bublanina, kterou nám pekla už jako dětem. Vždycky jsme po ní měli boule za ušima a byl to jeden z prvních moučníků, který jsem se naučila. Už díky tomu, že nebylo potřeba nic vážit. Stačí jen hrnky a už to frčí. Během chvíle máte hotové těsto, které stačí rozlít do připravené formy, posypat bohatě ovocem, které zrovna dozrálo anebo které vám přebývá v mrazáku a šup s bublaninou do trouby.
A za půl hodiny vytahujete zlatavou, vláčnou a šťavnatou dobrotu ven a ještě k tomu krásně provoníte dům.
Celozrnná bublanina slazená xylitolem – zdravější a stejně dobrá
Není pravda, že moučníky připravené z celozrnné mouky, jsou sušší, ba dokonce dusivé. Pro ty podezíravější a nedůvěřivější je tento jednoduchý a rychlý recept ideální volbou pro vyvrácení předsudků. Nemáte s ním co ztratit. Naopak – získáte 🙂 Získáte strašlivě dobrou bublaninu, u které nebudete postrádat ani bílou mouku, ani bílý cukr.
Detaily receptu
plech cca 30×35 cm
10 minut
25 – 30 minut
Ingredience
2 vejce
3/4 hrnku xylitolu
1,5 hrnku celozrnné mouky – polohrubé, případně hladké
kypřicí prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1/3 hrnku oleje
200 g vypeckovaných třešní anebo jiného drobného ovoce
Postup
- Vejce šlehejte asi 3 minuty s xylitolem do husté pěny. Do mísy nasypejte mouku s kypřicím práškem. Zalijte mlékem a olejem a ještě chvíli šlehejte.
- Těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Posypejte ovocem.
- Pečte při 180 °C 25 – 30 minut.
Upečte si i další zdravé dezerty
Tvarohové řezy bez mouky
Mrkvová bábovka s ořechy
Pohankové lívance s ricottou a jablky