Domů » Celozrnná pizza
celozrnná pizza

Celozrnná pizza

Pizza se může zdát jako dietní tabu. Může, ale nemusí to tak být v reálu. Úplně postačí, když si ji připravíte z celozrnné mouky s dobrou oblohou a hned máte na světě vyživově bohaté, zdravé jídlo, na kterém si pochutnáte jak vy, tak vaše rodina.

Žila jsem bez pizzy 14 let

Přiznám se vám, neobjednala jsem si v restauraci pizzu už takových…14 let, tuším. Vážně. Když jsem se tenkrát rozhodla, že zhubnu, vzala jsem to od podlahy a veškerá “riziková” jídla jsem vyškrtla ze svého jídelníčku. V něčem to bylo dobré, v něčem ne. Několik let jsem žila v pokušení. Ale byla jsem na sebe tvrdá, a tak jsem si vypěstovala zkrátka pocit, že se bez toho jídla klidně obejdu a raději si pochutnám na něčem zdravějším. Proto se se sebou dneska už neperu a s chutí dávám přednost zdravému jídlu před tím nezdravým, protože vím, že to je správná cesta.

Zas na druhou stranu kvůli tehdejšímu přísnému přístupu jsem si v sobě chovala, a možná i trochu chovám (uznávám) z některých jídel strach. Tehdy bych si nekousla ani ždibek pizzy nebo jiného ne úplně zdravého jídla. Dnes už je to jinak – stal se ze mě takový ochutnávač. Stačí mi ochutnat jedno dvě sousta jídla, které mě z nějakého důvodu láká, ale kterého bych celou porci nesnědla, a jsem dobrá. Dám si ho, ale nedám si toho zkrátka víc, než kolik mi rozum a pocit hlásí, že je pro mě tak akorát. Moje touha a zvědavost jsou uhašeny. Zároveň cítím uspokojení z toho, že si nic, na co mám chuť neodepřu, ale dám si toho jen rozumné množství a nemůže to zanechat následky.

Oslava se vším všudy

Ale co by to bylo za život, kdybych si pizzu a další dobroty odepřela na 100 % a už nikdy si jí ani něco dalšího neurvala jen pro sebe? Jen proto, že to není úplně zdravé… Když jíte denně zdravě, nemůže se kvůli takovému úletu nic stát. Když je to ale opravdu jen “přešlap” a neomlouváte si ho co týden 🙂 to dá rozum.

A tak jsem se po té dlouhé době rozhodla zbourat kamennou zeď dělící moje ‘přísné já’ od nádherně voňavé capricciosy a s chutí na večeři, na kterou mě Honza pozval na narozky, si ji konečně po té dlouhé době dopřála. To byla slast! 🙂 Fakt jsem si jí hrozně moc užila. Byla dokonalá.

Celozrnná pizza jako rozumné a chutné řešení

Moc jsem si na té pizze pochutnala, o tom žádná. Ale není třeba to opakovat zase za týden, to už by pak nebyla taková událost. Místo toho si ale zopáknu tento recept na celozrnnou pizzu, kterou jsem připravovala pro Probio. Celozrnná pizza byl další skvělý nápad Ivy, se kterou co měsíc vymýšlíme nové recepty.

Pizzu jsem připravovala z jejich mouky z pšenice dvouzrnky – samozřejmě v biokvalitě. Co to znamená? Jednak je pšenice dvouzrnka původní plodina, tedy nešlechtěná. Díky tomu má vysokou biologickou hodnotu, kterou umocňuje pěstování v ekologickém zemědělství. V tu ránu se vám nasčítá milion bodů na výživové hodnotě. A k tomu ta chuť.

Musím se pochválit – celozrnná pizza se fakt povedla perfektně. Dokonce jsem dostala pochvalu od kritika Honzy. Vždycky mi řekne, co si myslí. Obzvlášť u zdravých alternativ jídel, které zná v jejich “nezdravé” formě, je to tanec na tenkém ledu. A když pochválí něco takového, je to sázka na jistotu, že si pochutnáte vy i vaše rodina.

Co z toho budete mít? Samozřejmě super pocit. Nakrmíte sebe i rodinu zdravým jídlem a ještě se budete oblizovat.

Detaily receptu

Množství

1 pizza

Doba přípravy

30 minut + kynutí

Doba pečení

15 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g celozrnné mouky hladké, příp. polohrubé (použila jsem mouku z dvouzrnky)

  • 20 g droždí

  • špetka cukru

  • větší špetka soli

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 120 ml teplé vody

  • Na obložení:
  • 150 g passaty

  • 1 lžička provensálských bylinek

  • špetka soli

  • 2 větší žampiony

  • kvalitní šunka

  • mozzarella

Postup

  • Těsto nasypejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte asi 2-3 lžícemi teplé vody. Promíchejte vidličkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě.
  • Přidejte větší špetku soli, olej a vodu a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
  • Troubu předehřejte na 220 °C a vložte dovnitř plech. Připravte si pečicí papír. Těsto propracujte a vyklopte na papír. Rukama vytvarujte rovnoměrně silnou placku.
  • Passatu promíchejte s bylinkami a pizzu potřete. Nechte volné pouze kraje. Šunku i mozzarellu natrhejte na drobné kousky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Pizzu ingrediencemi posypejte.
  • Velice opatrně vyndejte rozpálený plech z trouby a rychle přesuňte pečicí papír s pizzou na plech.
  • Pečte 15 minut.
celozrnná pizza