Bábovek existuje asi milion. A jejich milovníci ví, že tvarohová bábovka slibuje úžasnou lahodnou chuť, vláčnou konzistenci a jemnost. Přesně to splňuje i tato celozrnná tvarohová bábovka s kokosem a ostružinami. Je navíc zdravější, než klasická bábovka z bílé mouky a cukru. A navíc chutná báječně.
Už dlouho mi v hlavě ležel nápad na to upéct celozrnnou tvarohovou bábovku. Když jsem otrhávala černé ostružiny z keře u nás na zahradě, znovu jsem si na ten nápad vzpomněla a přišlo mi docela fajn přidat tam právě i ty skvělé ostružiny.
Bábovka je sama o sobě krásně vláčná a šťavnatá, ostružiny jí dodaly ale na ještě větší šťavnatosti a skvěle se ke kombinaci tvarohu a kokosu hodí. Hodit se ale budou i maliny anebo borůvky – zkrátka drobné bobulové ovoce, které byste přidali třeba i do bublaniny.
Celozrnná tvarohová bábovka s kokosem a ostružinami
Ingredience
4 vejce
180 g xylitolu
250 g polotučného tvarohu z vaničky
120 g kokosového tuku
50 ml mléka
260 g celozrnné hladké špaldové mouky
50 g strouhaného kokosu
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
150 – 200 g ostružin nebo jiného drobného ovoce
Máslo a celozrnná krupice na vymazání a vysypání formy
Postup
- Vejce našlehejte s xylitolem do pěny. Vmíchejte tvaroh, rozpuštěný kokosový olej a mléko.
- V druhé míse promíchejte mouku, kokos, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs vetřete do tvarohové.
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Dovnitř vložte část těsta, zhruba do stejné roviny. Posypejte ostružinami a zakryjte další částí těsta, opět posypejte a potřete zbylým těstem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 50 minut. Po upečení nechte asi půl hodiny chladnout a překlopte na talíř. Krájejte až po vychladnutí.