Domů » Krůtí výpečky s bramborovým knedlíkem plněným bylinkovou nádivkou a cuketové zelí
krůtí výpečky s cuketovým zelím a bramborovým knedlíkem

Krůtí výpečky s bramborovým knedlíkem plněným bylinkovou nádivkou a cuketové zelí

Česká klasika v netradičním pojetí, odlehčená a plná chuti i živin. Dietnější krůtí výpečky dodají tělu bílkoviny. Sacharidy jsou zde zastoupeny v podobě bramborových knedlíků, které v sobě ukrývají skvělou bylinkovou náplň se sýrem. Ten je mimochodem zdrojem tuků a bílkovin. Cuketové zelí jídlo nejen příjemně doplňuje, ale potěší dodá našemu tělu vitaminy, enzymy a vlákninu. 

Ačkoliv českou kuchyni moc nemusím, jsou jídla, která mi od dětství přirostla k srdci. A to díky tomu, že je moje mamka uměla tak perfektně uvařit. Jsou to španělské ptáčky, pečené kuře a bramborové knedlíky (ideálně s uzeným a se špenátem 🙂 ). Proto si bramborové knedlíky dám občas..no, spíš zřídka, i přestože vím, že to není zrovna nejzdravější jídlo.

Naopak ale krůtí výpečky jsou lehké jídlo, které, když se navíc doplní cuketovým zelím, ty bramborové knedlíky dobře vyváží 🙂 A o tom by asi stravování mělo být – o rovnováze. Ne, nemyslím tím, že můžete zbouchat každý den dort proto, že večer si dáte salát 😀 Když si to ale dáte občas, nepřiberete najednou 2 kila. Rozhodující je, jak se stravujete po zbytek týdne, měsíce, roku.

Bramborové knedlíky nejsou zrovna rychlé a bezpracné jídlo. Pokud byste si jimi nechtěli mazat ruce a tak úplně se vám do nich nechce, nemáte na ně chuť anebo jste ve stravování striktní, můžete je vyměnit za brambory vařené ve slupce. K výpečkům i cuketě se budou dobře hodit. Případně taky brambory mačkané anebo na bouchačku. Jako další alternativa mě napadají například jáhlové noky, čerstvý žitný chléb anebo špaldová foccacia.

Krůtí výpečky i cuketové zelí už jsou hračka. Je s nimi minimum práce. V případě výpečků za vás nejvíc práce odvede trouba. Mimochodem doporučuji připravovat je ze stehenního masa, protože je šťavnatější oproti prsům.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Krůtí výpečky s bramborovým knedlíkem plněným bylinkovou nádivkou a cuketové zelí

Ingredience na 4 – 6 porcí:

  • Výpečky:
  • 800 – 1000 g krůtího masa ze stehna

  • 3 – 4 cibule

  • 4 – 5 stroužků česneku

  • 1 lžička drceného nebo mletého kmínu

  • Sůl

  • Pepř

  • Cuketové zelí:
  • 3  cukety – celkem asi 750 – 800 g

  • 1 velká cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Drcený kmín

  • Ocet

  • Bramborové knedlíky plněné bylinkovou nádivkou:
  • Nádivka:
  • 60 g uvařené brambory (uvařené ve slupce, oloupané)

  • 150 g čerstvého terminovaného sýru typu lučina, palouček apod.

  • Bylinky podle chuti

  • Sůl

  • Těsto:
  • 500 g brambor – asi 450 g vařených brambor ve slupce, oloupaných (varný typ C, příp. B)

  • 170 g polohrubé mouky + na podsypání

  • 2 lžíce bramborového škrobu

  • 1 vejce

  • Sůl

Postup

  • Maso z krůtích stehen je šťavnatější než prsa, a proto jsou pro přípravu výpečků lepší. Maso nakrájejte na menší kusy (asi 2 – 3 cm a vložte do pekáče. Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, česnek nasekejte najemno a přidejte k masu. Zasypejte kmínem, větší špetkou soli, opepřete a všechno dohromady promíchejte. Podlijte trochou vody, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte hodinu. Po hodině odklopte, podle potřeby podlijte vodou a vraťte do trouby, aby se maso pěkně opeklo. Pečte takto asi půl hodiny a hlídejte, aby se nevypekla všechna šťáva. Pokud chcete dodat výpeku trochu jemnosti, můžete po dopečení vmíchat 1 – 2 lžíce másla.
  • Cuketu nastrouhejte nahrubo a nechte půl hodiny v cedníku vykapat. Můžete se mezitím pustit do přípravy knedlíků. Po vykapání cuketu ještě vymačkejte a zbavte přebytečné tekutiny. V širším hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Přidejte cuketu, poprašte asi lžičkou drceného kmínu, osolte a vařte 3 – 5 minut. Během vaření občas promíchejte. Před koncem vaření ochuťte octem. Bude stačit 1 – 2 lžíce.
  • Připravte si nádivku do knedlíků. Uvařenou bramboru rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte sýr, najemno nakrájené bylinky a špetku soli. Použila jsem asi 1 lžíci nakrájeného medvědího česneku a 1 lžíci směsi nakrájené petrželky, oregana, tymiánu. Můžete použít i pažitku, bazalku, šalvěj atd. Pokud není zrovna sezóna medvědího česneku, přidejte místo něj ½ lžičky sušeného stroužkového česneku.
  • Pomocí lžičky oddělujte z nádivky množství o něco větší, než je obsah lžičky, resp. rozdělte nádivku na 12 stejných kopečku. Odkládejte si je na plochu pomoučenou polohrubou moukou a poté pomoučenýma rukama vytvarujte kuličky. Knedlíky půjdou lépe plnit. Hmota je ale trochu lepivá, proto, pokud se vám nechce do takové práce, můžete vykrojené kousky vkládat do knedlíků bez vytvarování do kuličky.
  • Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na knedlíky.
  • Vychladlé, oloupané brambory prolistujte do mísy nebo nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce a zpracujte těsto. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 12 stejných kousků. Z každého pomoučenýma rukama utvořte placičku, zabalte do ní kousek náplně a uválejte rukama do kulatého tvaru.
  • Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Přiklopte a vařte 10 – 12 minut. V polovině vaření obraťte. Uvařené knedlíky přendejte na talíř a nechte chvíli okapat.