Domů » Celozrnný pivní chléb s cibulí
celozrnný pivní chléb

Celozrnný pivní chléb s cibulí

Pivo dokáže zázraky – dokáže vykouzlit pivní mozol, ale taky dokáže vykouzlit nadýchaný, kyprý a vláčný celozrnný pivní chléb s cibulí, který skvěle chutná sám o sobě, ale také s pomazánkami nebo k polévce. Ne nadarmo se pivo používá při vaření a pečení – a to jak sladkých dezertů, tak do slaného pečiva.

Pivo na vaření i pečení

Pivo, ač víme, že má veelice vysoký glykemický index, dokáže v létě příjemně osvěžit a sem tam si ho v alko i nealko verzi dá s chutí i zastánce zdravé životosprávy.

Pro svou nezaměnitelnou chuť má pivo místo i v kuchyni – myslím při vaření 🙂 Anebo pečení! Pro svou hořko-sladkou chuť se hodí jak na sladké tak i slané pečení. Ze sladkých dezertů budu jmenovat samozřejmě jablíčka v těstíčku anebo závin s jablky. Ze slaného pečiva vám asi jako první naskočí pivní rohlík. A snad k němu přibude i tento celozrnný pivní chleba s cibulkou.

Pivo prý navíc dokáže podpořit kynutí. Tím spíš, pokud přidáte tmavé. Já jsem tedy přidala světlý ležák a výsledek je za mě dokonalý.

pivní chléb

K čemu se hodí celozrnný pivní chléb s cibulí

Tento chleba jsem upekla k srpnové edici pomazánek – hermelínové, tuňákové a paprikové. Namazat si ho ale můžete i dalšími pomazánkami, z nichž bych vyzdvihla zejména drožďovou anebo cuketovou pomazánku s bryndzou. Namísto chlebíčků s různým zdobením si s pivním chlebem vyhrajete i při přípravě sendvičů. Dobře bude chutnat například s výraznějším sýrem a nakládanými okurkami.

Pokud nejste pomazánkový ani sendvičový tip, pak pivní chléb s cibulí perfektně doplní polévky – gulášovku, luštěninovou, bramboračku… Určitě ještě nějaké další.

Může být taky zajímavým zpestřením až budete chystat sýrové nebo uzeninové prkénko k (ideálně) červeným vínům anebo právě vychlazenému pivečku. Výraznější chuť chleba se spíš bude hodit i k výraznějším a vyzrálejším sýrům, jako jsou romadur, olomoucké tvarůžky, ementál, čedar atd.

Ingredience na 1 bochník

  • 40 g sádla (1 lžíce)

  • 1 středně velká cibule

  • 300 g hladké celozrnné pšeničné mouky

  • 100 g hladké celozrnné žitné mouky

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička drceného kmínu

  • 15 g droždí

  • 1/2 lžičky cukru

  • 100 ml vlažné vody

  • 200 ml světlého piva

Postup

  • Sádlo rozehřejte v pánvi. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna opékejte, dokud nebude do zlatohněda. Nechte chvíli zchladnout.
  • Mezitím v míse promíchejte mouky se solí a kmínem. Doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Prsty promíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15 minut, aby se droždí aktivovalo.
  • Do mísy přidejte restovanou cibulku a zpracujte těsto. Nechte kynout hodinu pod utěrkou.
  • Pak těsto propracujte a přendejte do pečicí formy na chléb. Já ji vykládám pečicím papírem. Můžete ale vymazat máslem nebo sádlem. Povrch uhlaďte navlhčenou dlaní. Pečte při 180 °C 45 minut. Po upečení vyndejte z formy a nechte zchladnout na mřížce.
pivní chléb s cibulí