Na tyto recepty na pomazánky i chleba jsem velice pyšná. Myslím, že se mi podařilo vytvořit celkem vyvážené a chutěmi nabité kombo. Docela by mě zajímalo, kterou si zamilujete nejvíc. A ten chleba?!
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2792-683x1024.jpg)
Tyjo,…sice není kváskový, ale je úžasně vláčný, nadýchaný, kyprý, chutný…takový, že si ho budete chtít znova upéct. Já teda určitě!
Když se řekne květen, nějak se mi vybaví růžová barva. A tak jsem si nemohla odpustit červenou řepu a ředkvičky. A protože je květen odbobí, kdy se všechno pěkně zelená, zařadila jsem ještě pomazánku z cukety s brynzou. Jestli je na vás málo zelená, potěším vás snad další měsíc, kdy bych chtěla zařadit i pomazánku z hrášku 🙂
Pomazánka z pečené červené řepy
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2854-1024x683.jpg)
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Ingredience
2-3 červené řepy – celkem asi 250 g
balzamikový ocet
olivový olej
sůl
100 g čerstvého smetanového sýra
100 g zakysané smetany
pár snítek tymiánu
¼ lžičky mletého římského kmínu
čerstvě mletý pepř
Postup
- Červenou řepu nakrájejte na cca 2 mm silné plátky. V míse promíchejte s ½ lžíce bazlamikového octa, 1 lžící olivového oleje a špetkou soli.
- Rozprostřete řepu na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 20 minut. Nechte zchladnout.
- Řepu nakonec rozmixujte se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, tymiánem, římským kmínem. Pokud by byla pomazánka ještě dost hustá, přidejte zakysku.
- Podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte případně ještě trochou balzamikového octa. Já jsem přidala ještě asi ½ lžíce.
Ředkvičková pomazánka s parmezánem
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2830-1024x683.jpg)
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Cuketová pomazánka s brynzou
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2808-1024x683.jpg)
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Žitno-špaldový celozrnný chléb bez hnětení
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2797-1024x683.jpg)
Detaily receptu
1 forma na chlebíček o délce 25 cm
15 minut+ kynutí
70 minut
Ingredience
400 ml teplé vody
17 g droždí
1 lžička cukru
170 g celozrnné hladké žitné moky
130 g celozrnné hladké špaldové mouky
40 g hladké špaldové mouky
1 plná lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
½ lžíce octa
1 lžíce oleje
Postup
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2021/05/IMG_2779-1-1024x683.jpg)