Domů » Pomazánky – červnová edice: lilková, drožďová, hráškovo-avokádová a chlebové placky bez kynutí
pomazánky

Pomazánky – červnová edice: lilková, drožďová, hráškovo-avokádová a chlebové placky bez kynutí

V přírodě se to krásně zazelenalo a celá krásně rozkvetla. Zazelenalo se to tentokrát i u nás v kuchyni při přípravě pomazánek.

Hráškovo avokádová i lilková mi navodily myšlenku servírování s nějakými plackami. A tak vznikl nápad upéct tyto celozrnné chlebové placky bez kynutí. A do třetice tu máme drožďovou pomazánku, ke které mě inspirovala mamka. Ta si zrovna nedávno vařila polévku s drožďovými knedlíčky. Doplnila tak červnové trio, které, myslím si, se zase povedlo 🙂

Jak je vidět, je pořád co vymýšlet. Pomazánek se dá připravit zkrátka spousta. Některé z nich jsou známé, některé méně. Některé, jako třeba drožďová, jsou pojem. Ale když si progooglíte pár receptů, zjistíte, že se v mnoha případech recept na ni liší. Každý si ji trochu poupraví a poladí. Toto je tedy prosím moje verze drožďovky. Je z těchto tří nejsložitější. Zbylé dvě zmáknete levou zadní, proto stojí za to si je připravit všechny tři. A to včetně chlebových placek, které jsou hotové také během chvíle 🙂

Drožďová pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 1 šalotka (banánová)

  • 1 lžíce másla

  • 3 kostičky droždí

  • 50 ml mléka

  • 2 vejce

  • sůl

  • pepř

  • 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky

Postup

  • Šalotku nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi a šalotku nechte zesklovatět. Přidejte droždí a míchejte. Ve chvíli, kdy se rozpustí, promíchávejte ještě 3 minut.
  • Prošlehejte mléko s vejci.
  • Snižte ohřev na minimum a počkejte, dokud pánev trochu nezchladne. Pak přilijte vejce s mlékem, osolte a opepřete a důkladně promíchávejte, dokud se vejce nesrazí. Pokud je pánev hodně horká, raději ji stáhněte z plotny a nechte vždy jen krátce na sporáku ohřívat, aby se vejce nesrazily příliš rychle a pomazánka se spíš nepřipalovala. Nakonec vmíchejte pažitku.

Lilková pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 1 lilek

  • sůl

  • 120 g žervé

  • pár snítek tymiánu anebo ½ lžičky sušeného

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Lilek zbavte stopky a podélně rozkrojte. Do každé poloviny udělejte na řezné straně křížem krážem zářezy a lilek nasolte. Nechte 20 – 30 minut vypotit.
  • Lilek otřete utěrkou a přendejte na plech. Pečte na 190 °C 30 – 35 minut do změknutí. Nechte zchladnout.
  • Lilek nakrájejte na menší kusy a promixujte s ostatními surovinami. Podávejte vychlazené.

Avokádo-hrášková pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 200 g hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)

  • 1 avokádo

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • pár snítek oregana

  • sůl

Postup

  • Hrášek zalijte ho vroucí vodou a nechte minutu odstát. Pak sceďte a přelijte studenou. V cedníku nechte okapat.
  • Hrášek promixujte s avokádem, citronovou šťávou, oreganem a podle chuti dosolte.

Celozrnné chlebové placky bez kynutí

Ingredience na 4 placky

  • 160 g hladké celozrnné špaldové mouky

  • 1/3 lžičky cukru

  • ½ lžičky soli

  • ¼ lžičky sody

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 70 ml vody

  • rozpuštěné máslo na potření – asi 2 lžíce

Postup

  • Suroviny smíchejte a propracujte.
  • Těsto rozdělte na 4 kousky.
  • Každý rozválejte na pomoučené pracovní ploše na placku silnou 2 – 3 mm, průměrně velké 15 cm.
  • Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečte 8 minut.
  • Pak placky potřete z obou stran rozpuštěným máslem a složte na sebe. Přikryjte miskou a nechte takto aspoň 15 minut.

Inspirujte se i dalšími recepty na pomazánky a pečivo:

Cuketová pomazánka s bryndzou, ředkvičková, z pečené červené řepy
a domácí žitno-špaldový chléb

Mrkvová pomazánka s vejcem, špenátová, brokolicová s kozím sýrem a kurkumové krekry