Domů » Celozrnný quiche s dýní a mangoldem

Celozrnný quiche s dýní a mangoldem

Když jsem poprvé letos spatřila na trhu dýni, obrovsky jsem zajásala. Hokkaido zbožnuji a tak z ní denně vařím něco dobrého. Svělé je, že ji můžete upravit jak naslano, tak nasladko.

Na farmářských trzích jsem kromě jiného objevila magold. Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem ho měla v ruce, ale věděla jsem 100% jaký recept z těchto dvou úžasných surovin připravím. Koláč byla skvělá volba.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
26. 8. 2015

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 35 – 40 minut

Množství: forma ø 28cm

Suroviny:

Těsto:

  • 220g celozrnné hladké mouky
  • 120g másla
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

Náplň:

  • 1 cibule, akrájená na půlkolečka
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno nebo nastrouhané
  • 180g mangoldu (tj. asi jeden ks) – pouze listy
  • 300g dýně hokaido
  • 3 vejce
  • 400g ricotty
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Tymián

Postup:

  1. Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
  2. Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.
  3. Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
  4. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Něco navíc:

Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.