Krásně vypadá, krásně osvěží – kokosový chia pudink s mangem je báječný dezert, který tělo potěší i spoustou vitaminů a minerálů.
Kombinace manga a kokosu je a bude vždycky oblíbeným spojením, protože kombinuje úžasnou šťavnatost a tropickou vůni manga s lahodným kokosem. Do chuti se příjemně podepisuje i limetka a borůvky, které to navíc krásně barevně doladí. Aby vyniklo vrstvení a ostatní jste na ten báječný dezert ještě víc nalákali, podávejte jej jednoznačně v pěkné skleničce. Já jsem využila pěkné kónické sklenice Spiegelau z e-shopu 4Cook, které zde seženete v různých velikostech.
Aby to bylo hezké
Aby byl dezert pěkný, je ideální “poskládat” ho před servírováním. K tomu je ale dobré mít i vychlazené ingredience. Chia pudink se během přípravy chladí, ale mangové pyré to nepotřebuje. Nicméně, pokud chcete mít dezert osvěžující, můžete předem vychladit právě i mangové pyré. Když ho chladit nebudete, prospěje to naopak zase k rozvinutější chuti a vůni manga. Záleží tedy na vás, co preferujete – zda svěžest nebo sílu 🙂
Chia pudink s mangem a kokosem
Ingredience na 2 velké/4 menší porce
- Kokosový chia pudink:
60 g chia semínek
300 ml kokosového nápoje
1 – 2 lžíce čekankového sirupu (lze nahradit moučkovým cukrem, xylitolem, erytrhtriolem nebo javorovým sirupem)
1 lžička vanilkové pasty
100 g kokosové alternativy jogurtu
- Dále potřebujete:
2 zralá manga
Máta
100 g kokosové alternativy jogurtu
Limetka
Borůvky
Postup
- Do větší sklenice vsypte chia semínka, zalijte kokosovým nápojem, oslaďte podle chuti a ochuťte vanilkovou pastou. Dobře promíchejte, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Asi po 15 minutách znovu promíchejte a nechte ještě půl hodiny odpočívat. Poté promíchejte s kokosovou alternativou jogurtu.
- První mango, resp. jeho dužinu (bez slupky) rozmixujte na pyré. Jednu polovinu pyré dejte stranou do misky. Zakápněte trochou limetky a dejte stranou.
- Ke druhé polovině pyré přidejte nadrobno nakrájenou mátu – bude stačit asi 5 lístků – a kokosovou alternativu jogurtu. Společně rozmixujte.
- Druhé mango nakrájejte na pěkné kostičky.
- Do sklenic rozdělte mangové pyré s mátou a kokosovým jogurtem. Posypejte několika kostkami manga a borůvkami. Na ovoce naneste chia pudink. Do sklenic vlijte mangové pyré a to ještě posypejte kostkami manga a borůvkami. Ozdobte snítkou máty. Můžete použít i jedlé květy. Ihned podávejte anebo nechte vychladit v lednici. Pokud před podáváním chladíte, je dobré závěrečné zdobení ponechat až po vychlazení – tedy před podáváním.