Domů » Chicken palak
chicken palak

Chicken palak

Indická kuchyně je jedna z mých oblíbených, a byly doby, kdy jsem jí přímo zbožňovala. Chicken palak nebo palak paneer jsem si objednávala v restauracích nejčastěji. Od té chvíle, co jsem se ho naučila vařit, si ho ráda občas uvařím doma. Zkusit to můžete taky, není to nic těžkého. A i když (nebudeme si nic nalhávat) nejvíc chutná od kuchařů znalých indické kuchyně, jsem si jistá, že si na tomto receptu pochutnáte.

Vydatnost indických jídel

Indická jídla jsou (alespoň pro mě) poměrně těžká -tím pádem i hůř stravitelná. Pro někoho to může být z důvodu charakteristické kořenitosti. Ale pro někoho i kvůli poměrně vysokému obsahu tuku. Ve spoustě případů jsem se setkala s jídlem, v nichž se už na první pohled s olejem nešetřilo. Do některých receptů se navíc přidává smetana nebo pomleté kešu ořechy. Ač se špenátový palak může zdát jako lehčí varianta indického jídla, i u něj jsem měla mnohdy problémy se strávením. Pálení žáhy…těžko v břiše…však víte.

Indická kuchyně pro “dietáře” aneb lehčí varianta pokrmů u vás doma

Právě proto, že stravitelnost některých indických jídel může být pro nás, co na takto vydatná jídla nejsme zvyklí, náročná, je příprava receptů v domácím prostředí schůdným řešením, jak si na takovém jídle opravdu a bez těžkostí pochutnat. Méně tuku, méně smetany, alternativa smetany…vždycky se to dá nějak vyřešit – aniž by to bylo na úkor chuti.

Chicken palak x palak paneer

Indickou špenátovou omáčku si můžete připravit jak podle tohoto receptu s kuřecím masem a nebo taky s panýrem – tradičním indickým sýrem, se kterým se velice často podává. Jak jsem se dočetla v knize Hanky Zemanové, se špenátem se mléčné produkty podávají velice často proto, že špenát má tendenci odebírat vápník z těla – mlečné výrobky to tak kompenzují. Recept na panýr můžete najít například u mého staršího receptu na zeleninové kari anebo u receptu na tikka masalu pro Forbes.cz.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA, za což jsem moc ráda, protože ho na Eta blogu najdete se spoustou další skvělé inspirace.

Chicken palak

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba vaření

35 minut

Ingredience

  • 1 lžíce oleje nebo ghí

  • 1 cibule

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • ½ lžičky mleté pískavice

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • 1 lžička kurkumy

  • 1 lžička koření tandoori masala (+ ½ lžičky k dokončení)

  • 2 lžíce drcených rajčat

  • 300 g kuřecích prsou

  • sůl

  • 300 g špenátu

  • 3 lžíce kokosového mléka

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou najemno opékejte dozlatova na mírném stupni.
  • Do hrnce přidejte nastrouhaný zázvor, najemno nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a všechno koření. Minutu míchejte, aby se rozvonělo, ale dávejte pozor, aby se nespálilo.
  • Přidejte drcená rajčata, krátce zarestujte a potom zalijte 1,5 hrnku vody (cca 300 – 350 ml). Osolte a přiveďte k varu.
  • Kuřecí prsa nakrájejte na drobné kostky. Když tekutina v hrnci pěkně klokotá, vložte dovnitř maso, promíchejte a přikryjte poklicí. Jde o to, aby se maso rychle zatáhlo. Po chvíli  sporák ztlumte a pozvolna vařte 30 minut. Po půl hodině vaření by měla tekutina zhoustnout.
  • Než se omáčka svaří, připravte si špenátové pyré. Špenát vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte, aby ovadl, ale nenechávejte ve vodě moc dlouho. Sceďte a ihned přendejte do ledové vody, aby si špenát zachoval barvu i živiny. Nechte ho chvíli koupat a pak sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu – nemačkejte špenát nijak násilně. Trochu vody usnadní mixování.
  • Špenát spolu s kokosovým mlékem rozmixujte najemno. Vložte do hotové omáčky, přidejte asi ½ lžičky koření tandoori masala, prohřejte a servírujte.
  • Podávejte s rýží nebo indickými plackami