Domů » Čokoládové řezy s dýňovým krémem
čokoládové řezy s dýňovým krémem

Čokoládové řezy s dýňovým krémem

Přestože Halloweena u nás doma, a řekla bych ani v Česku, moc neslavíme, můžeme svátek využít jako záminku pro vytvoření originálního dezertu, který potěší děti i dospělé – čokoládové řezy s dýňovým krémem si s chutí vychutnáte totiž i jindy, než zrovna na Halloween.

Děti potěší zejména na první pohled svým dekorem. I když – přiznám se – se mi bubákové pusinky moc nepovedly. Nedělám doma pusinky, protože je zkrátka nikdo nejí. Takže jsem sníh vyšlehala méně, než jsem chtěla, a výsledkem jsou lehce popraskané pusinky. Působí možná spíš strašně, než strašidelně, ale svůj účel splnily 🙂

Chuť pomeranče!

Dospělé pak potěší zejména spojením lahodné čokolády s dýňovým krémem, který jsem v rámci spolupráce se Svět plodů dochutila práškem z lyofilizovaného červeného pomeranče. Řeknu vám, to teda bylo super oživení! Strašně moc se šťavnatá chuť pomeranče hodí k čokoládě, ořechům i dýni. A bude se hodit i do dalších dezertů, krému i do ovesných kaší a dalších snídaňových dobrot, které si doma připravujete. Mimo svou úžasnou chuť má schopnost krém více dobarvit do oranžova.

Čokoláda a ořechy – mňam 🙂

Pekanové ořechy a kvalitní hořká čokoláda – kdo by tomu odolal. Čokoládu milujeme jako děti i jako dospělí. Zatímco v dětství spráskáme čokoládu bez okolků, v dospělosti čokoládu s chutí párujeme s dalšími ingrediencemi, abychom si užili ještě větší požitek. A to pekanové ořechy s čokoládou rozhodně jsou. A navíc, jak jsem zmínila, ve spojení s tím krémem je to faaakt boží!

Jsem moc ráda, že nemusím líčit jen subjektivní pocity z čokoládových řezů. Ihned po vyfocení jsem je vezla do salonu k Honzovým rodičům, kde si na nich pochutnala řada dalších ochutnávačů. A protože jsem s velikou radostí slyšela spoustu slov chvály, můžu vám čokoládové řezy s dýňovým krémem doporučit všema deseti 🙂

čokoládové řezy s dýňovým krémem

Zdobení

Ehm…pusinky…jak jsem psala v úvodu, není to můj šálek čaje – ani co do přípravy ani do konzumace. Sníh vyšlehala méně, než jsem chtěla, a výsledkem jsou lehce popraskané pusinky, které si během pečení trochu sesedly. Chtěla jsem rozteklé bubáky, ale na můj vkus trochu méně rozteklé 😀 Působí možná spíš strašně, než strašidelně, ale svůj účel splnily 🙂

Zdobit můžete koláč fondánovými postavičkami a dýničkami, perníčky zdobenými strašidelnými motivy anebo si jednoduše můžete už nějaké hotové halloweenské zdobení koupit. Pokud zrovna nepřipravujete řezy na Halloween, jednoduše můžete čokoládu posypat nasekanými ořechy anebo lyofilizovaným ovocem. Na Svět plodů ho najdete mraky – a v různých podobách. Takže takové maliny v čokoládě… 🙂 Přeji krásný, tajemný Halloween! 🙂

Čokoládové řezy s dýňovým krémem

Ingredience <strong>koláč/formu velikosti cca 25×25 cm</strong>

  • Těsto:
  • 100 g hořké čokolády

  • 3 vejce

  • 120 g panely (dodá krásně karamelovou chuť)

  • 130 g zakysané smetany

  • 130 ml mléka

  • 100 g pekanových ořechů

  • 270 g celozrnné špaldové hladké mouky

  • 2 lžíce kakaa

  • 1 lžička sody

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • 1 lžička mleté skořice

  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • Krém:
  • 300 g dýně hokaido

  • Olivový olej

  • 500 g polotučného měkkého tvarohu

  • 3 lžíce xylitolu (dodá oproti panele svěžest a podpoří šťavnatost pomeranče)

  • Šťáva z ½ pomerančce – 2 lžíce

  • 2 lžíce prášku z lyofilizovaného pomeranče – Svět plodů

  • Navíc:
  • Čokoláda na polití

  • K ozdobení jsem upekla bubáky ze sněhových pusinek. Můžete je připravit také z bílého fondánu anebo vytvořte jiné halloweenské dekorace – dýně, oči, pavouky, netopýry atd.

Postup

  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Ve větší míse metlou prošlehejte vejce s panelou (případně jiným druhem sladidla). Zašlehejte zakysanou smetanu a mléko.
  • Ořechy nasekejte nahrubo. Ve vedlejší míse promíchejte s moukou, kakaem, sodou, kypřicím práškem, sodou, skořicí a zázvorem.
  • Do vaječné směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a pak hned vmíchejte sypkou směs. Těsto rozetřete do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 180 °C 40 minut. Poté nechte vychladnout.
  • Než korpus vychladne, připravte si náplň. Dýni nakrájejte na menší kusy. V míse lehce zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte doměkka – asi 30 minut. Nechte zchladnout.
  • Dýni rozmixujte s tvarohem, xylitolem, pomerančovou šťávou a pomerančovým práškem.
  • Korpus opatrně vyndejte a pečicí papír odstraňte. Korpus prokrojte ostrým nožem. Potřete krémem a přiklopte druhou polovinou korpusu.
  • Koláč přelijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte podle vlastní fantazie.
čokoládové řezy s dýňovým krémem