U nás sice Halloweena nijak neslavíme, ale využít zahraniční svátek jako příležitost k vytvoření originálních dobrot může být bezva zpestření. Halloweenské sušenkové sendviče si můžete bez očíček beztak připravit kdykoliv během roku. A já věřím, že to tak uděláte.
Sušenky
Tyto sušenky nemají charakteristické vlastnosti křupavých sušenek. Neobsahují tolik tuku a mouky, které společně vytváří v určitém poměru onu “křupavost”. Tyto sušenky jsou díky jablku naopak měkčí. Jsou ale také zdravé, zdravější než ty plné cukru, másla a mouky – a jsou díky tomu rozhodně vhodnější pro děti. Dokonce bych řekla, že můžou být zdravým základem svačiny.
Základem sušenek jsou oříšky a semínka, jablíčko a ovesné vločky. Pro doslazení jsem použila jen trochu medu. Oříšky si můžete namixovat podle svých chutí. Kdo by pak hledal ještě nějakou “zdravější” alternativu za med, může použít čekankový sirup a med si nechat do čaje 🙂
Krém
Základem krému je tvaroh. A protože jde o “sladký dezert”, dovolila jsem si – i pro dotvoření “tajuplné” atmosféry přidat čokoládu. Použila jsem 73% kvalitní čokoládu, která krém zároveň dosladí. Pokud by se vám zdál sladký málo, opět můžete sáhnout po čekankovém sirupu.
Pokud naopak toužíte po větší hořkosti, sáhněte po čokoládě s vyšším procentem kakaové hmoty.
Nepražené kakao – proč?
Do krému jsem vmíchala nepražené kakao. Nepražené z toho důvodu, že je jednak zdravější, jelikož neprošlo procesem pražení, kdy zaniká spousta cenných látek. Nepražené kakao obsahuje více antioxidantů, minerálů a vitaminů a naopak neobsahuje trans-tuky vzniklé pražením.
Vedle zdravotních benefitů mám pocit, že méně “sedá na jazyk”. Takže krém je chuťově lepší. Místo kakaa můžete zkusit přidat ještě více čokolády. Kakao jsem přidala především pro dobarvení krému.
Zdobení
Halloweenské sendviče by nebyly halloweenské, kdyby na nich chyběly očíčka. Jak prosté, že? 🙂 Vytvořila jsem je z bílého fondánu a čokolády. Můžete ale očíčka koupit hotová anebo ještě zkusit vytvořit pomocí bílkové polevy, kterou používáte na zdobení perníčků. Naneste větší kapku na pečicí papír a nechte zaschnout. Čokoládou pak dotvoříte, jako v případě fondánové varianty.
Recept jsem vytvořila ve spolupráci s ETA – děkuji 🙂
Halloweenské sušenkové sendviče
Detaily receptu
10 sušenek/5 sendvičů
40 minut
30 minut
Ingredience
- Sušenky:
35 g medu
35 g másla
40 g mix ořechů (vlašské, lískové, pekany)
100 g jemných ovesných vloček
60 g špaldové celozrnné mouky
30 g slunečnicových semínek
20 g chia semínek
10 g lněných semínek
½ lžičky skořice
Na špičku nože jedlé sody
120 g jablka
1 vejce
- Krém:
70 g minimálně 70 % čokolády
40 g plnotučného mléka
250 g měkkého polotučného tvarohu
3 lžíce nepraženého kakaa nebo karobu (viz Poznámka)
- Na ozdobení:
Fondán nebo marcipán
Čokoláda
Postup
- Med a máslo pozvolna rozehřívejte, aby se máslo rozplynulo. Dejte pozor, aby směs nebyla příliš horká. Já například vkládám plecháček do trouby, kterou předehřívám k pečení.
- Ořechy rozemelte najemno. Ve větší míse promíchejte s ovesnými vločkami, moukou, semínky, skořicí a sodou.
- Jablko (i se slupkou) rozmixujte s vejcem dohladka. Promíchejte s rozpuštěným medem a máslem.
- Tekutou směs vlijte k suché a dobře promíchejte.
- Pomocí silikonové stěrky nebo lžíce vytvářejte z těsta placičky na plech vyložený pečicím papírem o průměru asi 10 cm a tloušťce 0,5 cm. Pečte při 170 °C 30 minut. Nechte vychladnout.
- Čokoládu a mléko dejte společně rozpustit do vodní lázně. Do teplé čokoládové směsi vmíchejte tvaroh. Poté přimíchejte kakao nebo karob.
Poznámka: Krém se obejde i bez kakaa, ale nebude pravděpodobně tak tmavý. Pokud si přejete krém ještě tmavší a hutnější, můžete rozpustit čokolády více. – více v textu výše - Krém natřete na polovinu koleček. Druhou polovinou přiklopte.
- Z fondánu vyválejte kuličky a lehce zatlačte z boku do krému. Rozpuštěnou čokoládou pomocí špejle dotvořte oči a dejte do lednice ztuhnout.