Přestože každé léto tvrdím, že se netěším na podzim, vždycky mě dostane tím, jak je krásný. Pokud zrovna neprší. Přináší nejen spoustu nádherných scenérií v přírodě, ale mnoho příležitostí, jak využít sezónní potraviny. A takové dýňové vafle – to je také krása!
Podzim plný barev a chutí
Ať už svítí sluníčko a paprsky se opírají do probarvených korun stromů, anebo barevné listí problikává šedavou mlhou, je vždycky na co se dívat. Je fakt, že letos se ty nádherné palety v korunách stromů extrémně vydařily. Snad nikdy jsem neviděla krásnější podzimní barvy. Netěším se, až začne takový ten sychravý podzim přecházející do zimy, ale věřím, že si najdeme způsoby, jak si zlepšit náladu.
Sice mi bude chybět běhání venku bez kabátu, šály a čepice, ale zase je fakt, že například dýňové vafle a spousta dalších jídel by nikdy jindy v roce nechutnala tak dobře, jako když je venku právě nějaká plískanice. Sezónní jídlo má být příjemně prohřívací a voňavé. Pronikavé a posilující.
Pokud snídaní v podobě dýňových vaflí začnete den, minimálně vám po celý den zůstane krásná vzpomínka na skvělou snídani. Věřím, že si ji rádi zopakujete zas a znova.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa, kde seženete nejen dýně, ale i další sezónní ingredience od lokálních dodavatelů pod značkou “Česká farma“. Budete mít tak jistotu, že k vám necestovalo jídlo míle daleko, přičemž by ztratilo svou čerstvost, chuť a vůni, ale že bude v té nejlepší kvalitě a za rozumnou cenu.
Má nejoblíbenější dýně hokkaido
Do receptu jsem použila svou nejoblíbenější dýni hokkaido. Má nasládlou chuť, která v troubě ještě více vynikne. Pečení je mimochodem moje nejoblíbenější úprava hokaido. Mohla bych jí jíst den co den.
K ochucení jsem použila hřejivé druhy koření včetně kardamonu. Je to specifický druh koření, který někdo moc rád nemá, nebo si teprve zvyká. Můžete tak přidat libovolné množství a případně nechat vyniknout skořici anebo přidat vanilku.
Dýňové vafle výborně chutnají s jogurtem, javorovým sirupem a ovocem. Sypat je můžete oříšky a semínky podle svých chutí. A krom toho se skvěle doplňují s oříškovými másly.
Dýňové vafle
Ingredience na 6 vaflí
400 g dýně hokkaido – to je asi ½ středně velké dýně – Billa Česká farma
Olivový olej
2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu
2 vejce
2 lžíce zakysané smetany
150 ml vody nebo mléka
1/3 lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého kardamomu
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
200 g celozrnné hladké špaldové mouky Billa Bio
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
Kokosový tuk na smažení
Postup
- Dýni nakrájejte na větší kostky (cca 3 cm) a nasypejte do mísy. Zakápněte asi lžící olivového oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C půl hodiny. Nechte zcela vychladnout.
- Dýni rozmixujte s čekankovým nebo javorovým sirupem, vejci, zakysanou smetanou a vodou nebo mlékem.
- K dýňové směsi přidejte skořici, kardamon, nastrouhanou citronovou kůru, celozrnnou mouku, kypřicí prášek a špetku soli a důkladně promíchejte.
- Rozpalte vaflovač a lehce jej potřete kokosovým tukem. Do vaflovače vetřete část těsta a 10 minut pečte. Po vyndání vaflí nechte vaflovač vždy cca 2 minuty pořádně roztopit, než se pustíte do pečení dalších vaflí.
- Servírujte s čekankovým nebo javorovým sirupem, jogurtem, ovocem a oříšky.