Domů » Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem

Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem

Další z mých receptů, které jsem vytvořila pro  Apetit piknik. Falafel se nejvíce prodával samozřejmě v době oběda. To šel přímo na dračku a ačkoli jsem ho připravila více porcí, než jsem původně plánovala, nepřišla ani jedna naditá placka nazmar.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
1. 7. 2015

Doba přípravy: 20 minut
Doba kynutí: 70 minut
Doba pečení falafelu: 25 minut
Doba pečení chlebu: 7 minut

Množství: 4 porce

Suroviny

Falafel

  • 100g suché cizrny
  • 120g uvařené a oloupané červené řepy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky nadrceného římského kmínu
  • 1 menší vejce
  • ½ cibule
  • 3 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 1,5 lžíce olivového oleje + na potření
  • Sůl

Domácí pita chléb:

  • 220 – 240g hladké mouky
  • 60g polohrubé mouky
  • 200ml vlažné vody
  • 1 lžíce oleje + na potření
  • 10g droždí
  • Špetka cukru
  • ½ lžičky soli

Na dohotovení:

  • 120g hustého bílého jogurtu
  • 2 hrsti koriandru
  • Pár kapek limetové šťávy
  • Sůl
  • + 2 drobné jarní cibulky, listy salátu little gem

Postup:

Falafel:

  1. Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji slijte, zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte do změknutí (1-2 hod.)
  2. Cizrnu slijte, nechte zchladnout a poté vložte do mixeru společně s červenou řepou nakrájenou na menší kousky, cibulí nakrájenou nahrubo, římským kmínem, solí a podrceným česnekem. Mixujte, dokud se neutvoří jemnější struktura. Poté přidejte lžíci oleje a dále mixujte. Po chvíli přidejte vejce a mixujte dohladka.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Cizrnovou směs vložte do mísy, zapracujte do ní 3 vrchovaté lžíce strouhanky, případně dosolte. Hmota by měla být kompaktní, nemusí být příliš tuhá ale taková, abyste z ní mohli tvořit kuličky. Kuličky tvořte ve velikosti pingpongového míčku. Z tohoto množství vznikne asi 16 kuliček. Kuličky rozložíme na plech, potřeme olejem a pečeme 25 minut.

Pita chléb:

  1. Do mističky rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, lžící hladké mouky a zalijeme trochou vlažné vody (z odměřeného množství 200ml) a rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a 10-15 minut necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek. Zbylou vodou vypláchneme mističku od kvásku a nalijeme k mouce. Přidáme lžíci oleje a vypracujeme pružné hladké těsto. Necháme jej kynout asi 45 minut na teplém místě, přikryté utěrkou.
  3. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl těsta rozválíme na pomoučené ploše na placku silnou cca 0,5cm (průměr placky tak bude asi 16cm). Každou placku položíme na kus pomoučeného pečícího papíru a necháme ještě cca 10 minut kynout.
  4. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do trouby vložíme plech. Připravíme si misku, do níž se po upečení chléb vejde. Misku vyložíme látkovou utěrkou a na ní položíme papírovou utěrku. Do hrníčku nalijeme trochu oleje na potření placek po upečení.
  5. Do rozpálené trouby vložíme jednu placku na pečícím papíře a pečeme. Po 4 minutách placku otočíme a dopékáme 2-3 minuty. Po vyndání placku LEHCE potřeme olejem po obou stranách. Až po vychladnutí rozkrojte napůl

Koriandrový dresing:

  1. Koriandr nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a limetovou šťávou.

Cibulku nakrájejte najemno. Pita chléb překrojte napůl, vložte do něj pár listů salátu, pokapejte dresingem, posypejte cibulkou a vložte dvě kuličky falafelu.