Domů » Houbová omáčka a celozrnný karlovarský knedlík
houbová omáčka s celozrnným karlovarským knedlíkem

Houbová omáčka a celozrnný karlovarský knedlík

Houbová omáčka – kdo by si představil bílou omáčku na bázi bešamelu, lišil by se diametrálně od této verze, která je více kořeněná a rozmanitější. Připravila jsem k ní skvělé celozrnné karlovarské knedlíky, které si jistě oblíbíte jako přílohu k dalším omáčkám.

Pokrm, resp. omáčku jsem doplnila o přírodní tofu. Skvěle by chutnala i s uzeným tofu nebo s tempehem, ale můžete ji podávat i s živočišnými typy bílkovin. Omáčku můžete podávat s přírodním kuřecím plátkem, pečeným krůtím masem nebo třeba s vejcem vařeným natvrdo.

Houby

Pokud by vás zajímalo, jaké druhy hub jsem použila, byly to mladé babky a hřiby kováři. Nic jiného jsem aktuálně v lese nenašla. Každopádně lepší jsou pevnější houby – smrkové hříbky, kováři, hřib žlutomasý/babky apod…

K omáčce jsem připravila zmiňovaný karlovarský knedlík – obsahuje díky celozrnným ingrediencím více nutrientů, je tudíž výživnější a zdravější. Najdete ho jako samostatný recept.

Houbová omáčka

Ingredience na 2 porce:

  • 1 menší cibule

  • 1 lžíce oleje nebo ghí

  • 120 g směsi hub (lepší jsou pevnější)

  • Sůl

  • ½ lžičky mletého kmínu

  • 1 rovná lžička mleté papriky

  • 1 lžička najemno nakrájeného tymiánu

  • *doporučuji přidat i 1 lžičku sušeného estragonu

  • Pepř

  • 1 lžíce celozrnné hladké mouky

  • 250 ml zeleninového vývaru

  • 2 – 3 lžíce zakysané smetany (12%)

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte tuk a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte na plátky nakrájené houby. Ty maličké můžete přidat přepůlené. Osolte. Opékejte na středním stupni 5 minut.
  • Do pánve přidejte kmín, papriku, tymián a mouku. Míchejte, dokud nebude mouka rovnoměrně promíchaná s houbami.
  • Pomalu zalévejte vývarem a míchejte. Přidejte estragon, pokud máte. Dodá omáčce velice příjemné aroma. Lehce osolte a opepřete a vařte pozvolna 10 minut. Je-li to potřeba, podlijte ještě trochou vývaru.
  • Nakonec přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, ale dále nevařte. Pokud máte rádi kyselejší omáčky, můžete lehce zakápnout octem.
  • Před přidáním zakysané smetany můžete v omáčce 1 – 2 minuty povařit na kostky nakrájené tofu nebo tempeh. Bílkoviny můžete dodat i v podobě vařeného vejce natvrdo nebo pečeného kuřecího masa.

Mohlo by se vám líbit