Houbová omáčka – kdo by si představil bílou omáčku na bázi bešamelu, lišil by se diametrálně od této verze, která je více kořeněná a rozmanitější. Připravila jsem k ní skvělé celozrnné karlovarské knedlíky, které si jistě oblíbíte jako přílohu k dalším omáčkám.
Pokrm, resp. omáčku jsem doplnila o přírodní tofu. Skvěle by chutnala i s uzeným tofu nebo s tempehem, ale můžete ji podávat i s živočišnými typy bílkovin. Omáčku můžete podávat s přírodním kuřecím plátkem, pečeným krůtím masem nebo třeba s vejcem vařeným natvrdo.
Houby
Pokud by vás zajímalo, jaké druhy hub jsem použila, byly to mladé babky a hřiby kováři. Nic jiného jsem aktuálně v lese nenašla. Každopádně lepší jsou pevnější houby – smrkové hříbky, kováři, hřib žlutomasý/babky apod…
K omáčce jsem připravila zmiňovaný karlovarský knedlík – obsahuje díky celozrnným ingrediencím více nutrientů, je tudíž výživnější a zdravější. Najdete ho jako samostatný recept.
Houbová omáčka
Ingredience na 2 porce:
1 menší cibule
1 lžíce oleje nebo ghí
120 g směsi hub (lepší jsou pevnější)
Sůl
½ lžičky mletého kmínu
1 rovná lžička mleté papriky
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
*doporučuji přidat i 1 lžičku sušeného estragonu
Pepř
1 lžíce celozrnné hladké mouky
250 ml zeleninového vývaru
2 – 3 lžíce zakysané smetany (12%)
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte tuk a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte na plátky nakrájené houby. Ty maličké můžete přidat přepůlené. Osolte. Opékejte na středním stupni 5 minut.
- Do pánve přidejte kmín, papriku, tymián a mouku. Míchejte, dokud nebude mouka rovnoměrně promíchaná s houbami.
- Pomalu zalévejte vývarem a míchejte. Přidejte estragon, pokud máte. Dodá omáčce velice příjemné aroma. Lehce osolte a opepřete a vařte pozvolna 10 minut. Je-li to potřeba, podlijte ještě trochou vývaru.
- Nakonec přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, ale dále nevařte. Pokud máte rádi kyselejší omáčky, můžete lehce zakápnout octem.
- Před přidáním zakysané smetany můžete v omáčce 1 – 2 minuty povařit na kostky nakrájené tofu nebo tempeh. Bílkoviny můžete dodat i v podobě vařeného vejce natvrdo nebo pečeného kuřecího masa.
Mohlo by se vám líbit