Konečně si letos užívám houbařskou sezónu jak se patří. Proto se mi daří krom oblíbených stálic, jako je bramboračka, zkoušet i nové recepty. Příkladem je houbové ragú s fenyklem. Chutná výborně například s pohankou.
Mám skvělého parťáka na houbaření
Moc mě těší Honzíkovo nadšení do sbírání hub, které po mně pravděpodobně zdědil. Je krásné sledovat tu jeho radost, když najde houbu – a že fakt najde! To jeho soustředění, když houbu bere za nožičku, aby jí neutrhnul hlavu. Pak ji nadšeně podá “mami” – mami očistí a Honzíček houbičku uloží do košíku. A stejně jako já k nim rád čichá, jak voní!
Ten svůj košíček si pořád nese v ručičce, překonává větve, rigoly… A když náhodou upadne, drží košík pořád s rukou nataženou vzhůru, aby se mu houbičky nevysypaly. Co na tom, že už je košík plný a těžce se mu nese. Chce ten úlovek držet v pacičce a dál mžiká očíčkama po zemi, jestli najde ještě nějakou houbu.
Slovo “houba” se naučil tak rychle, jako se je naučil sbírat. Ještě mu ani nejsou 2 roky, ale houbař je výborný. Jsem z něj nadšená.
Stálice a experimenty
A nadšená jsem i z letošní sezóny. V předchozích letech jsem si moc nezahoubařila. Loni to s Honzíkem moc nešlo, předchozí roky nic moc nerostlo a v našem lese, který je teď tak trochu “přeoraný” už tuplem ne. Letošní úroda je ale krásná!
Honza na houby moc není, ale bramboračku si jednou nebo dvakrát dal se mnou a dokonce se nechal utáhnout na smetanovou hříbkovou omáčku – tu zase já nemusím. Já raději smaženici, houbovou paštiku – můj nový recept, anebo houbové ragú.
Toto houbové ragú s fenyklem, ač je jednoduché, je na chutě velice bohaté. Fenykl nemusí každý. Bohužel mu řada lidí nedala ani šanci. A je to škoda. Zkuste to alespoň v tomto receptu. Věřím, že si ho oblíbíte. Skvěle chutná mimochodem i pečený s dalšími druhy zeleniny.
Ragú jsem připravila prvně jako takovou rychlovku, kterou jsem stačila vyfotit tak tak na telefon. Když jsme s Honzíkem pár dnů poté přinesli další houbičky, pustila jsem se do přípravy znova a chopila se i zrcadlovky. Dokonce jsem se snažila vytvořit i reels na Insta 🙂
S čím servírovat
Houbové ragú mi moc chutná s pohankou. Jako přílohu můžete podávat i bulgur, rýži, čirok a další obiloviny. Zajímavé bude i spojení s těstovinami anebo pečenými bramborami.
Houbové ragú s fenyklem
Detaily receptu
1 porce
10 minut
LEPKU
VEGANY
Ingredience
1 malá cibule (nebo ½)
1 lžíce olivového oleje
100 – 120 g čerstvých hub (ideálně pevnější)
Sůl
1/3 lžičky mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
Čerstvě mletý pepř
¼ fenyklu
50 g uzeného tofu
Snítka tymiánu
100 g drcených/pasírovaných rajčat
Můžete dochutit miso pastou
Na talíři jsem posypala estragonem a ozdobila lístky fenyklu
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte houby nakrájené na slabé plátky, osolte, přidejte římský kmín, najemno nasekaný česnek a pepř. Na středním až vyšším plameni za občasného míchání opékejte 3 – 5 minut.
- Fenykl nakrájejte na tenké proužky. Přidejte k houbám. Přidejte také na kostky nakrájené tofu, lístky z tymiánu, drcená rajčata a podlijte trochou vody. Vařte dalších cca 7 minut. Podle potřeby můžete podlít vodou.
- Když ragú dovaříte, můžete ochutit miso pastou. Myslete na to ale už při solení na začátku, abyste to nepřehnali, jelikož miso pasta obsahuje také sůl.
- Dochucuji čerstvým estragonem a zdobím lístečky fenyklu.