Domů » Houbový kuba jinak aneb kroupoto z trouby
houbové krupoto

Houbový kuba jinak aneb kroupoto z trouby

Zatímco štědrovečerní večeře bývá v řadě rodin prakticky stejná, oběd se vcelku liší. Někde hodují na vinné klobáse, jinde se vaří různé polévky,… Jak to máte vy? U nás se vždycky vařil tradiční český kuba, případně ho nahradilo houbové rizoto nemající bombardující následky během večera.

Já mám kroupy sice ráda, ale nevařím je tak často. Proč? Trvá to. Při vaření musím dlouho hlídat sporák, a to mi moc nevyhovuje. Moje zapomětlivá povaha by mohla způsobit pohromu, kdybych kroupy nechala na sporáku a šla dělat něco jiného. Musím na to mít fakt klid 🙂 Ale když strčím kroupy do trouby, nemusím je hlídat a přijdu až ve chvíli, kdy mi mobil ten správný čas odzvoní.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
17. 12. 2019

U kuby se kroupy také vkládají do trouby, ale co si pamatuju, dávala je tam mamka až po uvaření. Takže zase špatně. Obzvlášť o Vánocích bych se mohla snadno zapomenout u pohádky a místo oběda by mi lítalo zlaté prase před očima. Ba ne, půst není pro mě 🙂 Ačkoli se snažím nepřejídat a jíst zdravě, nedokážu celý den nic nejíst. Ve 4. vydání kuchařky Jíme zdravě jsem našla skvělou alternativu, která je jednak snazší a za druhé mi chutná ještě o něco víc než kuba. Příprava je strašně jednoduchá.

Chtěla bych proto moc poděkovat tvůrcům kuchařek Jíme zdravě. Za prvé díky za jejich jednoduché, ale originální a mňamózní recepty. Za druhé mi dali možnost tento podzim i o Vánocích darovat radost a inspiraci někomu dalšímu. Na sociálních sítích jste si mohly o tyto kuchařky zasoutěžit. Bohužel nemohl vyhrát každý, ale pokud hledáte inspiraci pro jednoduché, zdravé vaření, můžu kuchařky jedině doporučit.

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • 1 lžíce slunečnicového oleje

  • 1 velká bílá cibule

  • 300 g ječných krup v suchém stavu

  • 600 ml zeleninového vývaru

  • 30 g sušených lišek (nebo jiného druhu hub)

  • 20 g másla

  • 150 g čerstvých žampionů

  • 2 snítky čerstvého tymiánu (nasekané najemno)

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Sušené lišky namočte do misky s vodou na 5 minut a mezitím si najemno nakrájejte cibuli.
  • V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a cibuli na něm opékejte zhruba 2 minuty na mírném plameni. Poté přidejte kroupy a opékejte další 3 minuty. Nakonec vše zalijte vývarem, přidejte do hrnce namočené lišky a hrnec přiklopte pokličkou.
  • Hrnec přemístěte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut s pokličkou a dalších 5–10 minut bez pokličky při 170–180 °C. Pokud budou kroupy i po této době tvrdé, přilijte do hrnce trochu vývaru nebo vody a nechte ještě chvíli v troubě, dokud kroupy nezměknou.
  • Během pečení kroupota si připravte pečené žampiony: žampiony očistěte, v pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm opečte (stačí 4–5 minut na mírném plameni). Opečené žampiony pak přimíche­jte k hotovému kroupotu společně s nasekaným tymiánem, rozdělte na 6 porcí a podávejte.

TIP: Kroupoto můžete zjemnit smetanovým sýrem.