Domů » Slaná ovesná kaše s quinoou & nezkusíš, nevíš
slaná ovesná kaše

Slaná ovesná kaše s quinoou & nezkusíš, nevíš

Moje první zkušenost se slanou ovesnou kaší? Celkem děs! Šlo o produkt ze sáčku, který měl být už dochucený a spíš než chuť jsem cítila nechuť. Nevonělo to, chutnalo to jak podravka a vůbec – ne prostě! Teprve teď po asi dvou letech jsem překonala odpornou vzpomínku a rozhodla se kaši naslano vyzkoušet uvařit po svém. A řeknu vám, je to jiné kafe 🙂

slaná ovesná kaše

Kdo sleduje můj Instagram dlouhodoběji, mohl postřehnout, že snídám nejradši dva typy jídla – ovesnou kaši a vajíčka. Proč nespojit tyhle dvě věci dohromady? Jiné obiloviny taky jíme normálně naslano, tak ještě aby to nefungovalo. Ale ruku na srdce – nevím jak vy, ale když má člověk v hlavě zafixováno, že nějaké jídlo chutná obvykle dosladka, přetvořte si domněnky a věřte tomu, že to jde i jinak, žejo 🙂 Někdy to jde fakt těžko, a proto jsem měla trochu obavy, jak tenhle pokus dopadne. Ale přesvědčila jsem se, že ovesná kaše naslano funguje a stojí za to vyzkoušet. Mě v tomhle podání chutná moc.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
29. 8. 2019

Ovesná kaše je jedno z nejjednodušších jídel, a proto, aby to nezůstalo úplně bez nápadu, snažila jsem se jí vylepšit jak po výživové hodnotě, tak esteticky a chuťově. V kaši najdete chia semínka. Mám je v kaších ráda, protože udělají bezva texturu a navíc jsou samozřejmě zdravé 🙂 Quinoa, jak určitě už víte, je bohatá hlavně na bílkoviny. Což je i vajíčko, které celé kaši dominuje. Ale pro koho by to bylo ještě málo, přidala jsem sýr. Je na vás, jestli sáhnete po čerstvém sýru, kozím, cottage…zkrátka za mě sýr do téhle kombinace zapadne. Salátek si přidejte vlastní, a co se týče zeleniny, ozdobila jsem jen pár rajčátky, ale ráda si jich s chutí dám vedle ještě hrst a k tomu trochu okurky nebo papriky 🙂 Bez žampionů by to podle mě nešlo. Ti, co houby nejí, mi sice za pravdu nedají, ale ti, kteří se žampiony nemají problém, pochopí jejich přítomnost. A pak tu máme pepř, který dává kaši korunu.

Od Pepper Field jsem dostala krásný balíček kvalitního kambodžského, resp. kampotského pepře, který vyniká svou chutí i vůní. Pepř používám dnes a denně, proto jsem takový dáreček s otevřenou náručí uvítala a věnovala mu na oplátku recept, kde charakter pepře pěkně vynikne. Pepper Field si zakládá nejen na kvalitě, ale i na Fair Trade konceptu obchodování, takže část z prodeje putuje zpět do Kambodži. Jinak to originální balení, které z Pepper Field dělá i pěkný dáreček, je vytvořený tady u nás – zlatými českými ručičkami. Kdybyste se o tomto pepři chtěli dovědět víc, mrkejte ZDE. 

K receptu už není snad víc co dodat, takže „dobrou chuť“ přeji a případně se budu těšit na váš feedback, jak jste se se slanou ovesnou kaší popasovali 🙂

Detaily receptu

Množství

1 porce

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 40 g jemných ovesných vloček

  • 1 lžíce chia semínek

  • sůl

  • 30 g vařené quinoy

  • 50 g žampionů

  • olivový olej

  • čerstvý sýr

  • salát/špenát/kadeřávek

  • vejce

  • ocet

  • čerstvě mletý pepř

  • Petrželka

Postup

  • Vločky a chia semínka nasypejte do misky, přidejte špetku soli a zalijte asi ½ hrnku horké vody. Nechte odležet.
  • Žampiony překrojte napůl, lehce pokapejte olejem, osolte a rozložte na plech s pečicím papírem. Pečte při 200 °C dozlatova.
  • Salát natrhejte na menší kousky. Rajčátka přepulte.
  • Uvařte zastřené vejce v horké vodě s octem. Vyndejte z vody a nechte okapat.
  • K vločkám přimíchejte quinou. Misku s kaší ozdobte salátem, žampiony, přidejte vejce, trochu čerstvého sýru a nakonec opepřete čerstvě mletým pepřem a posypejte nakrájenou petrželkou.