Oprášila jsem starý dobrý hrnkový recept na bublaninu a připravila ji namísto z třešní (jako v tomto příspěvku), z jahod. Pro Probio jsem navíc udělala takovou menší obměnu, kterou si můžete také vyzkoušet. Celozrnná bublanina s jahodami má však více vlákniny, protože do ní používám 100% celozrnnou mouku.
Směs polohrubé a špaldové celozrnné mouky
Kombinace polohrubé světlé mouky se špaldovou celozrnnou moukou má skvělé vlastnosti – těsto je hezky kypré a nadýchané. Uplatníte ji i v přípravě dalších buchet a piškotů s ovocem. Můžete míchat například 2/3 polohrubé světlé s 1/3 špaldové hladké celozrnné mouky, jako to udělalo Probio. Nicméně tento recept, který přidávám, je 100% celozrnný a je stejně tak vynikající.
K pečení nepotřebujete váhu – což je velká výhoda obzvlášť v létě. Člověk rád tráví čas spoustou dalších aktivit a ne vždy se chce dlouho postávat v kuchyni. Přesto si rádi z čerstvé úrody ze zahrádky nějakou tu dobrotu upečeme. Pro to, jak snadný, ale výborný tento recept od mojí mamky je, ho mám neustále po ruce a jinou bublaninu prostě nepeču. Mamka tedy používá jen světlou polohrubou mouku, která je do litých buchet fajn, ale jak se ukázalo, celozrnná hladkéá mouka funguje stejně tak dobře.
A funguje skvěle i xylitol. Používám ho do pečení namísto cukru – i toho třtinového. Má o 40 % menší kalorickou hodnotu oproti cukru, navíc má skvělou chuť a pomáhá chránit zuby.
Tak s chutí do toho – zakousněte se do vláčné, nadýchané a voňavé bublaniny, která je navíc ještě zdravá 🙂
Jahodová celozrnná bublanina
Detaily receptu
pekáček cca 30×35 cm
15 minut
25 – 30 min.
Ingredience
2 vejce
3/4 -1 hrnek xylitolu (nebo jiného sladidla)
1,5 hrnku celozrnné hladké špaldové mouky (nebo mix s polohrubou pšeničnou)
1 kypřicí prášek do pečiva
1 hnek mléka
1/3 hrnku oleje
350 g jahod
Postup
- Vejce šlehejte asi 3 minuty s xylitolem do pěny. Do mísy nasypejte mouku s kypřicím práškem. Zalijte mlékem a olejem a ještě chvíli šlehejte.
- Těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Posypejte ovocem (nakrájenými jahodami).
- Pečte při 180 °C 25 – 30 minut.