Domů » Krůtí burgery s olivami, tzatziki a řeřichou
krůtí burger s olivami, tzatziki a žampiony

Krůtí burgery s olivami, tzatziki a řeřichou

Recept na krůtí burger potěší svým odlehčeným složením. Potěší navíc milovníky oliv a taky žampionů. Pokud ale naopak houby nesnášíte, můžete si burger dopřát i s grilovaným lilkem nebo cuketou.

Když vám nechutnají žampiony…

Anebo taky s grilovanou paprikou. A nebo taky s rajčetem… Možností je více. Záleží na tom, co máte rádi. Řeřicha je taky trochu kontroverzní. Stejně jako takový koriandr, kterému by to v burgeru podle mého vkusu slušelo. Jenže tyhle dvě bylinky nejsou obecně tak populární, jako třeba bazalka. Takže pokud ani řeřicha nebude to pravé pro vás, strčte do burgeru třeba zmiňovanou bazalku.

Snad jste si při výčtu možných záměn ingrediencí nevzpomněli na toho známého kuchaře z telky, který se proslavil frází: ,,Když nemáte (…), tak tam dejte (…). Nechci přetvořit celý recept, protože tahle jeho podoba je podle mě prostě super. Ale uznávám, že to jde i jinak a bude to taky chutnat skvěle. Není třeba se striktně vždycky držet jednoho jediného provedení. Stojí za to si recept občas trochu obměnit a zkusit to jinak.

Když to píšu, mám v hlavě pořád ty grilované papriky a lilek a vím, že s grilovanou zeleninou by tenhle krůtí karbanátek s olivami chutnal fakt famózně 🙂 Jsem jasným důkazem toho, že chutě se mění – nejen věkem, ale i náladou a počasím.

Upgrade

Tenhle recept v trochu jiné verzi už se na blogu objevil. Je to už tak dlouho! Tenkrát jsem připravovala 3 recepty na burger pro Sklizeno. Jedním z nich byl právě burger s olivami. Z redakce časopisu Innspirace si právě tento recept vybrali (spolu s dalšími) do letního grilovacího vydání. Jenže já jsem tu fotku chtěla trochu přefotit.. a prostě to trochu ještě učesat. Ale neměla jsem už čas na přípravu domácích bulek. To ale nevadí – klikněte TADY a recept na zdravé bulky můžete zkusit taky 🙂

Krůtí burgery s olivami, tzatziki a řeřichou

Ingredience na 4 porce:

  • Krůtí karbanátky:
  • 500 g mletého krůtího masa

  • 2 jarní cibulky

  • Hrst zelených oliv (40 – 50 g)

  • 1 stroužek česneku

  • Pár snítek tymiánu

  • Sůl

  • Pepř

  • Olivový olej na potření

  • Tzatziki:
  • 1 okurka

  • 120 g řeckého jogurtu

  • 1 menší stroužek česneku

  • Cca 1 rovná lžička najemno nakrájeného oregana

  • Citronová šťáva

  • Sůl

  • Můžete přidat kopr a mátu

  • Dále potřebujete:
  • 300 g žampionů

  • Olivový olej

  • Sůl

  • 4 žemle

  • Řeřicha

  • Můžete přidat rukolu, salát podle chuti a bylinky

Postup

  • Krůtí maso vložte do mísy. Jarní cibulku i olivy nakrájejte najemno a přidejte k masu. Ochuťte prolisovaným česnekem, najemno nakrájeným tymiánem, solí a pepřem. Dobře promíchejte. Rozdělte na 4 části.
  • Dlaně si potřete olejem a z každého dílu masa vytvarujte karbanátek. Maso se nejlépe griluje ve sklopném grilu, protože se maso zprudka zatáhne z obou stran, rovnoměrně se propéká a drží plochý tvar. V tomto případě grilujte 8 – 10 minut. Na ostatních typech grilu může doba propečení trvat o trochu déle.
  • Okurku nastrouhejte nahrubo a nechte asi 10 – 20 minut odkapávat v cedníku. Pak vymačkejte přebytečnou tekutinu a přendejte do misky. Přidejte jogurt, prolisovaný česnek, oregano, případně kopr, citronovou šťávu podle chuti a sůl. Dobře promíchejte.
  • Žampiony nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a žampiony opékejte dozlatova. Osolte.
  • Prořízněte žemle, na grilu po řezné straně opečte. Na spodní část naneste tzatziki, obložte žampiony, karbanátkem, bylinkami a salátem. Přiklopte a podávejte.