Domů » Ovesné koláčky s tvarohem, jahodami a rebarborou
ovesné koláčky s tvarohem, jahodami a rebarborou

Ovesné koláčky s tvarohem, jahodami a rebarborou

Bez práce nejsou sice koláče, ale ovesné koláčky s tvarohem nepotřebují čas na kynutí a máte je alespoň hotové rychleji. Ještě že tak, protože když přijde chuť, nechcete na tu dobrotu prostě dlouho čekat.

Ovesné koláčky jsou jedním z mých nejoblíbenějších receptů poslední doby. Tedy řekla bych jedním z těch nejzdařilejších, protože jsem si nebyla moc jistá, jak budou nebo nebudou držet pohromadě. Už při vytahování z trouby jsem z nich měla radost.

3 parametry – 3x za jedna

Nerozpadají se! Bezva! Takže první parametr při hodnocení receptu je splněn na výbornou.

Dál jsem se bála, aby nebyly koláče drobivé a suché. Uf!! Nejsou!! Naopak 🙂

A co chuť? Aaaw! Báječná! Takže podtrženo sečteno – recept se povedl na jedničku.

Jahody a jiné radosti

Celý rok se na to těšíme a pak je to tu! Jahodová sezóna vypukne! Jako by mezi námi vybuchla voňavá bomba. Ty červené, sladké jahody nás těší svou nezaměnitelnou chutí a chceme si je dopřát dosyta. Neznám nikoho, kdo by neměl rád jahody.

Ale stejně tak milujeme například borůvky, broskve nebo ostružiny. Šup s nimi na koláč. Dejte si na ně co chcete, protože tenhle korpus ve spojení s tvarohem jsou základem pro dokonalý dezert v mnoha podobách.

Nezapomeňte navrch ovoce posypat křupavými mandličkami anebo jinými dobrými oříšky. Ehm, pokud nemáte alergii 🙂 Ten skvělý zážitek z koláčků totiž takové křupnutí ještě víc umocní. Stejně tak mátový “necukr”. Xylitol je krásně osvěžující, takže spolu s mátou udělají s koláčky divy.

Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.

Ovesné koláčky s tvarohem, jahodami a rebarborou

Detaily receptu

Množství

10 koláčů

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

40 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 150 g jemných ovesných vloček

  • 40 g kokosového tuku

  • 1 menší vejce (50 g)

  • 100 g zralého, měkčího banánu

  • 30 g čekankového sirupu

  • 40 g mandlové mouky

  • 70 g celozrnné špaldové mouky

  • Náplň:
  • 250 g tuhého tvarohu ve staniolu – v kostce

  • 1 vejce

  • 3 lžíce čekankového sirupu

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty

  • Dále:
  • 1 menší stonek rebarbory

  • 5 jahod

  • Plátky mandlí

  • Xylitol nebo cukr

  • Máta

Postup

  • Do mixéru vložte jemné ovesné vločky a krátce mixujte, aby směs byla ještě o něco jemnější. Přidejte povolený kokosový tuk, vejce, banán nalámaný na menší kusy a čekankový sirup. Mixujte, dokud se ingredience nepropojí.
  • Směs přendejte do misky a zahustěte mandlovou a špaldovou moukou. Nechte půl hodiny v lednici odležet.
  • Než vychladne těsto, prošlehejte ingredience na náplň a rebarboru s jahodami nakrájejte na plátky.
  • Navlhčenýma rukama z těsta vyválejte 10 stejně velkých kuliček. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Poté navlhčenou dlaní lehce zmáčkněte, aby vám vznikla placička silná asi 2 cm (méně ne). Navlhčenými prsty nebo lžičkou vytvarujte důlek, jako kdybyste chystali kynuté koláče.
  • Do důlku rozetřete vždy část náplně. Posypejte jahodami,  rebarborou a plátky mandlí. Můžete lehce posypat xylitolem nebo cukrem.
  • Pečte při 180 °C +/- 40 minut.
  • Lár lžiček xylitolu a pár lístků máty utřete v hmoždíři. Můžete si poradit i robotem. Po vychladnutí, resp. před podáváním lehce koláčky mátovým necukrem posypejte podle chuti.

Nepřehlédněte i další recepty plné sladkých JAHOD!

Recepty z jahod