Domů » Papriky se sýrem zapečené s rýží
papriky se sýrem zapečené s rýží

Papriky se sýrem zapečené s rýží

Předběhla jsem všechny recepty v pořadí, které jsem měla přichystané k publikaci, abyste zde měli papriky se sýrem zapečené s rýží co nejdřív. Nejen proto, že jsem z receptu úplně nadšená, ale i proto, že do chladného počasí sedne stejně jako hrnec na sněhuláka 🙂

Ale pochutnáte si samosebou i kdykoliv během roku – na tomto jídle rozhodně 🙂 Skloubila jsem moje, Honzíkovo a Honzovo oblíbené jídlo. Honza miluje zapečené papriky – s horou sýra! Honzík miluje rýži – jasmínovou. A já miluji rajčatové omáčky – i ty kořeněné. Dohromady to krásně ladí, skvěle chutná, úžasně doplňuje.

Receptu jsem se trochu bála, i když jsem měla touhu tenhle svůj plán zhmotnit. Nedusím obvykle rýži v troubě, a proto nemám, přiznám se, mnoho zkušeností se zapékáním rýžových pokrmů a nebyla jsem si jistá dobou a množstvím tekutiny. Tím spíš, když jsem kombinovala rýži s komponentem, který sám o sobě nějakou tu úpravu také vyžaduje.

Nepřeskakujte!

Myslím tím papriky – ty je potřeba předem péct v troubě. Jednak proto, aby byly pěkně měkké. Ale hlavně proto, aby z nich nevytékala šťáva do sýra, což by nevypadalo a zřejmě ani nechutnalo příliš dobře. Ne tak dobře, jako když papriky 20 minut předem pečete. Lehce z nich pak vytřete semínka a tekutinu papírovou utěrkou.

Kroky receptu na sebe dobře navazují, takže vám nevznikají prostoje:

  • než se upečou papriky, připravíte si rýži s kořeněnou rajčatovou omáčkou
  • než se podusí rýže, papriky zchladnou, očistíte je a naplníte
  • než se dopečou, nasekáte si čerstvé bylinky a prostřete k obědu

Papriky se sýrem zapečené s rýží jsou hotové do třičtvrtě hodiny. To je slušný čas pro přípravu vynikajícího, výživného a zdravého rodinného oběda. Ne? 🙂 Krom toho umažete jen minimum nádobí.

Když nemáte pánev do trouby

…tak tam dejte zapékací mísu 🙂 Zkrátka, až připravíte rýží s omáčkou, přendáte ji do zapékací mísy a pokračujte dál, jako je psáno v receptu.

Někdo to rád horké

…a proto, pokud milujete chilli, ho trochu do rýže přidejte.

To je asi vše, co bych k receptu dodala 🙂 Přeji dobrou chuť!

Papriky se sýrem zapečené s rýží

Detaily receptu

Množství

2 – 4 porce

Doba přípravy

15 minut

Tepelná úprava

40 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 – 4 papriky kapie – podle velikosti (a počtu strávníků)

  • 100 g mozzarelly

  • 100 g fety

  • 1 cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • ½ menší cukety

  • 2 větší stroužky česneku

  • 1 lžička mleté sladké papriky

  • 1 lžička mleté uzené papriky

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička sušeného oregana

  • 1 lžička (čerstvého) tymiánu

  • 1 plechovka krájených rajčat (400 g)

  • 200 – 220 g jasmínové rýže (necelý 1 hrnek)

  • 100 g vařené cizrny (sterilované)

  • 450 – 500 ml vody

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Petrželka na posypání

Postup

  • Papriky na jedné straně po celé délce nařízněte. Položte na plech a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte 20 minut. Dejte prozatím stranou.
  • Než se papriky upečou, můžete si připravovat rýži. Ideálně si k ruce vemte větší pánev vhodnou k zapékání v troubě (použila jsem litinovou). Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu a asi 2 minuty restujte.
  • Do pánve vsypte najemno nakrájený česnek, koření a bylinky a jen krátce promíchejte, aby se nespálili. Zalijte rajčaty. Přidejte rýži, zalijte vodou anebo zeleninovým vývarem. Bude stačit asi 400 ml. Nepřidávejte raději více, aby rýže nebyla rozvařená na kaši. Přilít budete moct případně ještě v přespříštím kroku. Vsypte do pánve cizrnu, osolte a opepřete a promíchejte. Vložte do trouby stále nastavenou na teplotu 200 °C a 10 minut nechte dusit.
  • Než uplyne 10 minut, připravte si papriky k zapečení. Už budou poměrně vychladlé, takže je bez problémů zbavíte opatrně semínek a pomocí papírové utěrky vytřete uvnitř dosucha. Fetu a mozzarellu rozdrobte najemno a promíchejte. Papriky naplňte sýrem.
  • Z trouby vyndejte rýži a troubu přepněte na režim grilování nebo grilování s horkovzduchem na 230 °C. Rýži krátce promíchejte. Pokud by byla směs příliš hustá, podlijte ještě trochou vody – bude stačit 1 dl. Papriky vyskládejte na rýži. Dejte do trouby a pečte dozlatova 10 – 15 minut.
  • Podávejte posypané čerstvou petrželkou, případně dalšími oblíbenými čerstvými bylinkami.