Domů » Krůtí sekaná se špenátem, kopřivami a vejci

Krůtí sekaná se špenátem, kopřivami a vejci

Co se týče zvyků kolem Velikonočního pondělí, ty jsem v lásce neměla. Co se týče tradic kolem tradičních velikonočních jídel, to už je trochu lepší. Celý rok se vždycky těším na máminu nádivku. Ne, že bych ji sama byla líná udělat. Obtíž je spíš v tom, že ji nikdy nemám tak dobrou, jako máma. Nikdo na světě ji nemá lepší. Její know-how je jedna věc, kopřivy v tom ale hrají taky velkou roli. Bez nich by to nebyla ta pravá velikonoční nádivka.

A právě velikonoční nádivka od mamky mě inspirovala k novému receptu na krůtí sekanou, kde kopřivy nechybí, ale kde navíc nechybí ani špenát. Na první pohled tak sice možná vidíte jarní recept – mladé kopřivy, zelenkavý špenát, vajíčka… ale já vám garantuju, že i když zrovna nebudou růst kopřivy, vždycky přijde krůtí sekaná k chuti, i přestože kopřivy nahradí jiná bylinka. Jaká? Zkusila bych klidně libeček, oregano anebo šalvěj. A co se týče česneku, ten ke skvělé chuti jedině přispěje. Já se bez něj musela obejít, protože při kojení to není zrovna ideální surovina.

Jestli vás napadá, zda není krůtí sekaná suchá, s radostí vám povím: „Ne!“ 🙂 Naopak je krásně vláčná, jemná a šťavnatá. A jak jí ohodnotil můj milovaný kritik Honza? Pozitivně! 🙂 Takže s chutí do ní! Věřím, že si jí zamiluje i vaše rodina.

Detaily receptu

Množství

4-6 porcí

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

1 hodina

Ingredience

  • 4 vejce natvrdo

  • 500 g krůtích prsou

  • 30 g kopřiv

  • 100 g baby špenátu

  • 1 vejce

  • 35 g strouhanky

  • ½ lžičky drceného kmínu

  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného tymiánu

  • sůl

  • Přípř. 2 – 3 stroužky česneku

  • olej

Postup

  • Krůtí prsa umelte na masovém strojku. Kopřivy přelijte horkou vodou a ihned zalijte studenou. Vymačkejte z kopřiv vodu a spolu se špenátem nasekejte najemno.
  • Umleté maso smíchejte s kopřivami a špenátem, vejcem, strouhankou, kmínem, tymiánem a solí. Můžete přidat prolisovaný česnek. Směs nechte půl hodiny odležet v lednici.
  • Pekáček vytřete olejem. Odeberte z masové směsi dvě třetiny a utvořte šišku se žlábkem uprostřed. Do něj vyskládejte vejce a zakryjte zbylou masovou směsí. Umačkejte a uhlaďte nerovnosti. Podlijte vodou do výšky asi 2 cm. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 45 minut. Pak odklopte a dopékejte na barvu asi 10 – 15 minut.