Domů » Kuře pečené v jogurtové marinádě s kešu oříšky
kuřecí maso

Kuře pečené v jogurtové marinádě s kešu oříšky

Moje večeře jsou nejčastěji o salátech, rybě nebo kuřecím mase se zeleninou v různých úpravách. Obzvlášť teď během uplynulých dvanácti dní jsem si večeří plných zeleniny a dobrých ryb užívala dosyta na Kanárech. O naší plánované dovolené jsem psala v předchozím příspěvku. Teď už jí máme bohužel za sebou, ale jsme plní zážitků (i těch chuťových – myslím, že se brzy vrátím na dovolenku v některém ze svých receptů). Když jsme se sem vrátili a spatřili padající barevné listí, bylo mi jasné, že tenhle recept se bude dneska hodit. Je taky tak barevný, jeho vydatnost se hodí k období, kdy se láme babí léto s podzimem a místo dlouhého postávání u plotny si můžete užít sklenku vína ve dvou nebo s přáteli a vyprávět si o zážitcích, které vás tohle krásné, dlouhé léto potkaly.

kuřecí pečené v marinádě

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
18. 10. 2018

Výhoda tohoto receptu je, že si ho můžete připravit předem. Maso si naložíte a pak už jen vytáhnete z lednice a opečete v troubě. Stejně jednoduché je to s přípravou cizrny. Oboje to šoupnete do trouby a než se to upeče, připravíte si omáčku. Žádné dlouhé postávání u plotny a přitom během necelé hodiny vykouzlíte parádní večeři. Základ pro to užít si pohodový večer, kdy vám zbyde čas i na další aktivity.

A jak jsem taky psala výše, může být tohle jídlo součástí společné večeře ve více lidech. Na talíř nandáte kousky masa obloženého cizrnou a salátem, do mističky dáte omáčku, do druhé mističky vykouzlíte jogurtový dip, na další talíř naservírujete pečenou zeleninu, na další talíř třeba kousky pečiva a další nálož zeleniny nebo přílohu, kterou máte nejraději.  Pak už schází jen dobré vínko a gurmánský večer může začít.

orientální kuře

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 velká kuřecí prsa

  • Marináda:
  • 50 g kešu oříšků

  • 5 kuliček nového koření

  • 3 kousky hřebíčku

  • 1 lžička římského kmínu

  • ½ lžičky mleté skořice

  • 20 g červené kari pasty

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 100 g jogurtu

  • 1 malá cibule

  • sůl

  • Pečená cizrna:
  • 200 g vařené/konzervované cizrny

  • 1 lžíce oleje

  • ½ lžičky kari koření

  • sůl

  • Omáčka:
  • 1 menší cibule

  • 2-3 lžičky rajského protlaku

  • 1 stroužek česneku

  • 200 g drcených rajčat

  • 1 dl zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžička mletého koriandru

  • ½ lžičky muškátového ořechu

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • ½ lžičky garam masaly

  • 1 lžíce jogurtu

Postup

  • Kuřecí prsa nakrájejte na větší kusy.
  • Marináda:
  • Kešu oříšky rozdrťte v hmoždíři nebo rozsekejte najemno. Nové koření, hřebíček a římský kmín rozdrťte v hmoždíři najemno. Koření včetně skořice smíchejte v misce s kari pastou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a jogurtem. Podle chuti dosolte. Cibuli nakrájejte najemno a přimíchejte do marinády.
  • Příprava masa:
  • Kousky masa vložte do marinády a obalte. Nechte 2 hodiny marinovat.
  • Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušná). Plech vyložte pečicím papírem. Maso rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte dozlatova asi 25 minut.
  • Cizrna:
  • Cizrnu smíchejte s olejem, kari kořením a trochou soli. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 200 °C. Pečte dokřupava. Bude to trvat asi půl hodiny.
  • Omáčka:
  • Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci opékejte za občasného míchání na lžíci oleje dozlatova. Přidejte rajský protlak a najemno pokrájený česnek. Asi minutu promíchávejte. Zalijte drcenými rajčaty, vývarem, přidejte koriandr a muškátový oříšek, osolte a nechte pozvolna vařit asi čtvrt hodiny.
  • Když omáčka zhoustne, přidejte garam masalu, trochu pepře a jogurt. Stáhněte z plotny.  Omáčku podávejte k masu zvlášť v misce.
  • Maso servírujte se salátem lehce zakápnutým olejem, osoleným a posypaným cizrnou.