Moje večeře jsou nejčastěji o salátech, rybě nebo kuřecím mase se zeleninou v různých úpravách. Obzvlášť teď během uplynulých dvanácti dní jsem si večeří plných zeleniny a dobrých ryb užívala dosyta na Kanárech. O naší plánované dovolené jsem psala v předchozím příspěvku. Teď už jí máme bohužel za sebou, ale jsme plní zážitků (i těch chuťových – myslím, že se brzy vrátím na dovolenku v některém ze svých receptů). Když jsme se sem vrátili a spatřili padající barevné listí, bylo mi jasné, že tenhle recept se bude dneska hodit. Je taky tak barevný, jeho vydatnost se hodí k období, kdy se láme babí léto s podzimem a místo dlouhého postávání u plotny si můžete užít sklenku vína ve dvou nebo s přáteli a vyprávět si o zážitcích, které vás tohle krásné, dlouhé léto potkaly.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 18. 10. 2018
Výhoda tohoto receptu je, že si ho můžete připravit předem. Maso si naložíte a pak už jen vytáhnete z lednice a opečete v troubě. Stejně jednoduché je to s přípravou cizrny. Oboje to šoupnete do trouby a než se to upeče, připravíte si omáčku. Žádné dlouhé postávání u plotny a přitom během necelé hodiny vykouzlíte parádní večeři. Základ pro to užít si pohodový večer, kdy vám zbyde čas i na další aktivity.
A jak jsem taky psala výše, může být tohle jídlo součástí společné večeře ve více lidech. Na talíř nandáte kousky masa obloženého cizrnou a salátem, do mističky dáte omáčku, do druhé mističky vykouzlíte jogurtový dip, na další talíř naservírujete pečenou zeleninu, na další talíř třeba kousky pečiva a další nálož zeleniny nebo přílohu, kterou máte nejraději. Pak už schází jen dobré vínko a gurmánský večer může začít.

Detaily receptu
2 porce
30 minut
30 minut
LEPKU
Ingredience
2 velká kuřecí prsa
- Marináda:
50 g kešu oříšků
5 kuliček nového koření
3 kousky hřebíčku
1 lžička římského kmínu
½ lžičky mleté skořice
20 g červené kari pasty
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
100 g jogurtu
1 malá cibule
sůl
- Pečená cizrna:
200 g vařené/konzervované cizrny
1 lžíce oleje
½ lžičky kari koření
sůl
- Omáčka:
1 menší cibule
2-3 lžičky rajského protlaku
1 stroužek česneku
200 g drcených rajčat
1 dl zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky muškátového ořechu
sůl
čerstvě mletý pepř
½ lžičky garam masaly
1 lžíce jogurtu
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na větší kusy.
- Marináda:
- Kešu oříšky rozdrťte v hmoždíři nebo rozsekejte najemno. Nové koření, hřebíček a římský kmín rozdrťte v hmoždíři najemno. Koření včetně skořice smíchejte v misce s kari pastou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a jogurtem. Podle chuti dosolte. Cibuli nakrájejte najemno a přimíchejte do marinády.
- Příprava masa:
- Kousky masa vložte do marinády a obalte. Nechte 2 hodiny marinovat.
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušná). Plech vyložte pečicím papírem. Maso rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte dozlatova asi 25 minut.
- Cizrna:
- Cizrnu smíchejte s olejem, kari kořením a trochou soli. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 200 °C. Pečte dokřupava. Bude to trvat asi půl hodiny.
- Omáčka:
- Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci opékejte za občasného míchání na lžíci oleje dozlatova. Přidejte rajský protlak a najemno pokrájený česnek. Asi minutu promíchávejte. Zalijte drcenými rajčaty, vývarem, přidejte koriandr a muškátový oříšek, osolte a nechte pozvolna vařit asi čtvrt hodiny.
- Když omáčka zhoustne, přidejte garam masalu, trochu pepře a jogurt. Stáhněte z plotny. Omáčku podávejte k masu zvlášť v misce.
- Maso servírujte se salátem lehce zakápnutým olejem, osoleným a posypaným cizrnou.