Domů » Květáková pizza
květáková pizza se žampiony

Květáková pizza

Nechápu, jak jsem mohla bez téhle dobroty žít 30 let! Květáková pizza chutná tak fantasticky. Je zdravá! A lze připravit na řadu způsobů. Tenhle je mi sympatický především kvůli žampionům, protože moje oblíbená pizza je capriciosa.

Pokud bych si měla vybrat mezi klasickou a květákovou pizzou, beru tuhle všema deseti. Těsto je tak lahodné. Je tak lehké a zároveň tvoří pevnou základnu pro vámi zvolenou oblohu. Já jsem si vybrala vegetariánskou variantu a obložila pizzu svými oblíbenými žampiony, cuketou, passatou a namísto sýra jsem použila silken tofu a veganský parmezán.

Recept na veganský parmezán najdete zde.

Kupovala jsem silken tofu na Rohlíku, ale najdete ho například i v DM drogerii. Připravuji z něj jednoduchou omáčku, kterou můžete brzy vidět u receptu na mrkvové halušky nebo špenátové tacos. Užijete ho například i do dipů a dezertů.

Květákovou pizzu můžete ale připravit i s klasickou mozzarellou nebo například se sýrem feta. A namísto passaty se může hodit třeba bazalkové nebo špenátové pesto. Možných obměn je spousta. Základ znáte, to ostatní je na vás 🙂 Jsem si jistá, že každá obměna bude chutnat dokonale!

Květáková pizza se žampiony

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

30 – 33 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Korpus:
  • 250 g květáku (růžičky)

  • 2 vejce

  • 50 g mandlové mouky

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • ½ lžičky najemno nakrájeného tymiánu

  • Sůl a čerstvě mletý pepř

  • Na obložení:
  • 130 g pasírovaných rajčat

  • 20 g rajského protlaku

  • 1 menší stroužek česneku

  • Sůl

  • 1 lžička provensálských bylinek

  • ½ cukety

  • Žampiony

  • 2 – 3 lžíce silken tofu (můžete nahradit mozarellou nebo například fetou)

  • 1 lžíce piniových semínek (nebo svých oblíbených)

  • 1 – 2 lžíce veganského parmezánu

  • Čerstvá bazalka, příp. i další bylinky na posypání před servírováním

Postup

  • Květák vložte do mixéru a nadrobno rozsekejte. V míse smíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, tymiánem, špetkou soli a trochou pepře. Uhlaďte vařečkou a nechte 10 – 15 minut odležet.
  • Pasírovaná rajčata promíchejte nebo promixujte s protlakem a prolisovaným česnekem.  Vmíchejte bylinky a sůl. Cuketu a žampiony nakrájejte na tenké plátky.
  • Z květákové směsi vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem placku (kruh nebo ovál) silnou asi půl centimetru. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 – 18 minut.
  • Na předpečený korpus rozetřete rajčatovou omáčku, obložte cuketou a žampiony. Po pizze rozprostřete tofu nebo sýr, posypejte piniovými semínky (nebo jinými oblíbenými semínky) a veganským parmezánem. Pečte dalších 15 minut.
  • Před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.
květáková pizza