Domů » Kyperský olivový koláč
kyperský olivový koláč

Kyperský olivový koláč

Překvapivá kombinace ingrediencí, která ve výsledku chutná báječně. I tak bych mohla popsat kyperský olivový koláč.

Znovu a znovu mi některé spolupráce připomínají, jak mi stále rozšiřují obzory a obohacují mě o nové chuťové zážitky, které mám mohu zprostředkovat. Klient Franz Josef Kaiser někde zahlédl jakýsi olivový koláč. Bylo v něm perníkové koření, nějaké sušené ovoce a olivy.. Byla to kombinace, za kterou by se pejsek s kočičkou nemuseli stydět. Ale já bych takovou šmakuládu asi připravovat nechtěla.

Začala jsem bádat v zahraničních vodách a natrefila jsem na kyperský olivový koláč. Tím jsem se inspirovala a ten klienta zaujal. A výsledek mě úplně nadchnul. Nevěřila jsem, že vznikne až taková dobrota.

Použití pomerančového džusu pro mě bylo víc než udivující, ale nebála jsem se toho a dobře, že tak. Připravila bych sebe i rodinu o fantastický zážitek.

Do těsta jsem přidala zelené a černé olivy. Černé jsem chtěla původně nahradit olivami kalamata, protože je mám raději, takže pokud to máte stejně, jako já, nebojte se toho 🙂 Bojte se, pokud neseženete kalamata bez pecky. To je pak nepříjemné překvapení pro zuby 🙂

A protože tento text píšu s odstupem od doby, kdy jsem recept sdílela na Instagramu, stačily mi dorazit i nějaké velice pozitivní zpětné vazby k tomuto koláči. Děkuji za ně! A vám ostatním doporučuji! 🙂

Kyperský olivový koláč

Ingredience na formu 25×25 cm

  • 500 g hladké mouky

  • větší špetka soli

  • špetka cukru

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • 2 lžíce sezamových semínek + hrstka na posypání

  • 1 lžička fenyklových semínek

  • 100 g zelených oliv bez pecky

  • 100 g černých oliv bez pecky

  • hrst petrželky

  • pár větviček máty

  • 2 jarní cibulky

  • 200 ml pomerančového džusu

  • 200 ml vody

  • 100 ml olivového oleje extra virgin

Postup

  • Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi a poté v hmoždíři rozdrťte. Hladkou mouku nasypejte do velké mísy. Přidejte sůl, cukr, kypřicí prášek, sezamová semínka a drcený fenykl.
  • Olivy nakrájejte nahrubo a přidejte k sypké směsi do mísy. Bylinky nakrájejte najemno, cibulku nadrobno a přidejte také do mísy. Dobře promíchejte.
  • Do mísy vlijte džus, vodu, olej a dobře promíchejte. 
  • Těsto vlijte do pečicí formy (25x25cm) vyložené pečicím papírem a uhlaďte vařečkou. Pečte při 170 °C 1 hodinu. Poté zvyšte teplotu na 210 °C v režimu horkého vzduchu a pečte dozlatova 5–10 minut.
  • Po vytažení z trouby nechte asi 10 minut ve formě a pak opatrně přendejte na mřížku, aby koláč vychladnul.
recept pro Franz Josef Kaiser